• Головна
  • Новини Львова
  • У Львові представлять відреставровану скульптуру Скорботного Христа з каплиці Боїмів

У Львові представлять відреставровану скульптуру Скорботного Христа з каплиці Боїмів

У Львові представлять відреставровану скульптуру Скорботного Христа з каплиці Боїмів

Виставку відкриють в музеї “Івана Георгія Пінзеля” 16 січня 2024 року

У Львові, в музеї “Івана Георгія Пінзеля”, 16 січня відкриють українсько-польську виставку “Те, чого не видно”. Її центральним експонатом буде відреставрована у Варшаві скульптура Скорботного Христа з каплиці Боїмів. Про це 12 січня повідомили у Львівській міській раді.

Завдяки консерваційним роботам, проведеним під керівництвом Інституту “Полоніка”, цей надзвичайно цінний об'єкт кінця епохи Відродження знову буде милувати око перехожих та стояти на сторожі Львова. Поглиблене дослідження статуї дало нову інформацію про пам'ятку, ми дізналися раніше невідомі факти, про які хочемо розповісти у виставці “Те, чого не видно”. Не є випадковим й те, що презентація виставки та скульптури відбувається в Музеї “Івана Георгія Пінзеля” у Львові, унікальному місці, присвяченому митцю, якого називали Мікеланджело львівської скульптури рококо. Для нас це велика честь і відзнака”, – каже директорка Інституту «Полоніка» Дорота Янішевська-Якубяк.

Нагадаємо, скульптуру Скорботного Христа з каплиці Боїмів демонтували наприкінці 2021 року, оскільки вона перебувала в аварійному стані та потребувала реставрації. Фігуру перенесли до реставраційної майстерні. А після початку повномасштабної війни, її вирішили перевезти до Варшави. Там провели детальні дослідження, відреставрували її та доповнили втрачені елементи. До Львова скульптуру привезли наприкінці минулого року. На верхівку купола Скорботного Христа планують повернути після закінчення війни та реставрації каплиці Боїмів.

Додамо, фігуру Ісуса Христа на куполі родинної усипальниці Боїмів у Львові  встановили приблизно у 1597-1605 роках. До її створення долучився вроцлавський будівничий Андрій Бемер – видатний скульптор Центрально-Східної Європи. Пам’ятка є унікальною і має велику архітектурну та мистецьку цінність. У камені під двометровою скульптурою Христа викарбувані слова: “Перехожий, зупинись і подумай, чи твоє страждання є більшим ніж моє”. У 2021 році вапнякову скульптуру Скорботного Христа вагою 280 кілограмів, віком понад 400 років, вперше в історії демонтували з купола каплиці Боїмів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності