На Львівщині відреставрували вежу Монастиря домініканців

На Львівщині відреставрували вежу Монастиря домініканців

Загальна вартість реставраційних робіт — понад 20 млн гривень

У смт Підкамінь на Золочівщині завершили реставрацію дзвіниці Монастиря походження дерева Хреста Господнього — пам’ятки архітектури національного значення XV–XVIII століть.

Про це пишуть на сайті Львівської обласної військової адміністрації.

Рятували аварійну пам’ятку в межах проєкту Програми транскордонного співробітництва Польща–Білорусь–Україна за кошти Європейського Союзу та обласного бюджету. 

«Реалізація цього проєкту свідчить про те, що ми цінуємо свою історію, культуру та віру. Це  відрізняє нас від нашого ворога, який намагається усе це знищити і заперечити. Оглянувши територію комплексу, бачимо, що перед нами є багато завдань, які зможемо реалізувати в партнерстві. Охорона і збереження культурної спадщини має стати одним із наших пріоритетних завдань. Бо багато пам'яток потребують комплексного відновлення, аби стати потужними туристичними магнітами як для українців, так і для іноземців», — розповів перший заступник начальника Львівської обласної військової адміністрації Андрій Годик. 

Загальна вартість реставраційних робіт, які розпочали у 2018 році, становить понад 20 млн гривень, а саме: 12,6 млн виділив Європейський Союз, ще 9,5 млн — кошти обласного бюджету.

«Цьогоріч для завершення реставрації використали 3,5 млн гривень, виділених Європейським Союзом. За ці гроші вдалося розчистити і відреставрувати зовнішні фасади всіх ярусів дзвіниці, відновити підвіконня, покрити міддю дахи, завершити реставрацію кам’яних блоків вхідної брами дзвіниці й закінчити впорядкування благоустрою території пам’ятки», — зазначила директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА Олена Василько. 

Упродовж 2018-2021 років частину дзвіниці пристосували до виконання функцій центру паломницького туризму, встановили систему пожежної сигналізації, почали виконувати роботи з благоустрою території монастиря. 

Проєкт реалізували департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА спільно з асоціацією «Єврорегіон Карпати — Україна». 

Додамо, дзвіницю Домініканського монастиря у Підкамені визнали аварійною у 2009 році. Через два роки сильний буревій зруйнував дві барокові скульптури монастиря та пошкодив частину даху дзвіниці.

У 2017 році Львівська обласна державна адміністрація разом з Львівською обласною радою почали реалізацію проєкту «Промоція спільної історико-культурної спадщини українсько-польського прикордоння шляхом створення транскордонного паломницького маршруту та збереження сакральних об'єктів вздовж нього».  

Проєкт реставрації пам’ятки подали також на конкурс Програми транскордонного співробітництва Польща–Білорусь–Україна. У жовтні стало відомо, що проєкт відновлення пам’ятки переміг у конкурсі. 

Нагадаємо, У Львові відреставрувати унікальний 130-річний вітраж із храму св. Іоана Золотоустого — пам’ятки архітектури місцевого значення. Це округлий вітраж, який зображує Непорочне Зачаття.

Ще на початку березня група реставраторів провела заходи щодо убезпечення найцінніших елементів пам’ятки від можливих пошкоджень внаслідок воєнних дій. Великі вітражі у вівтарній частині закрили спеціальними захисними конструкціями. А от круглий вітраж над входом довелося демонтувати, адже його стан не дозволяв здійснити захист на місці.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності