Львівська політехніка почала реставрувати скульптури з монастиря в Підкамені

Скульптури виконані в унікальній бароковій техніці.

У першу чергу фахівці рятуватимуть найбільш збережену статую Святого Домініка

У Львові розпочали проєкт із реставрації унікальних скульптур із колишнього монастиря отців Домініканців у Підкамені. Його розпочали на кафедрі архітектури та реставрації Інституту архітектури та дизайну Львівської політехніки. Про це 3 квітня поінформували в університеті.

Спочатку реставруватимуть найбільш збережену скульптуру

Раніше скульптури перебували у верхній частині костельної дзвіниці. Це були чотири фігури святих: Домініка, Вінцента Ферарського, Томи Аквінського та Яцека Одровонжа.

Скульптури виконані в унікальній бароковій техніці. Спочатку фігури були вирізьблені з клеєної брили деревини, а згодом на делікатно вирізьблене дерев’яне тіло накладали оболонку з тонких мідних аркушів, які мали індивідуальну конфігурацію для кожної частинки скульптури. Кожен такий аркуш прибивали до дерев’яного тіла цвяшками, паралельно надаючи йому потрібну скульптурну форму.

Спеціалісти кафедри архітектури та реставрації виконали фотограмметричні обміри скульптур та провели перші санаційно-консерваційні роботи. Проєкт виконують у партнерстві з громадською організацією “Центр реставраційних досліджень”.

Спочатку експериментальні дослідницькі та консерваційні роботи проведуть на одній, найкраще збереженій скульптурі, — Святого Домініка. Згодом отриманий досвід та методику консервації можна буде використати й щодо інших скульптур.

До слова, у Львові оцифрують особистий архів відомої української оперної співачки Соломії Крушельницької та її родини.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності