• Головна
  • Війна
  • Рада ухвалила закон про мобілізацію засуджених осіб

Рада ухвалила закон про мобілізацію засуджених осіб

Закон про мобілізацію засуджених вступить у дію

За закон про мобілізацію засуджених осіб проголосували 279 народних депутатів. Певні категорії ув’язнених не зможуть мобілізуватися до війська

Верховна Рада України ухвалила закон про мобілізацію деяких категорій засуджених осіб. Засуджених за умисне вбивство, зґвалтування, сексуальне насильство та за злочини проти основ національної безпеки мобілізовувати не будуть. Про це у середу, 8 травня повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Корупціонерам не вийде мобілізуватись

“За” законопроєкт проголосували 279 народних депутатів. Ще 11 утрималось та 40 — не голосували. Як зазначив депутат Железняк, засуджені за корупцію до війська мобілізуватися не зможуть:

“Ризики по антикорупції, на яких наголошував антикорупційний комітет, частково прибрали. Зокрема, право мобілізуватися з тюрми прибрали для депутатів та частини топ-корупціонерів (з виключеннями), а також винним у тяжких злочинах (на кшталт вбивства, зґвалтування),” — написав народний депутат.

До слова, закон передбачає дозвіл певним категоріям ув’язнених на службу в Силах оборони. Як зазначила очільниця партії “Слуга народу” Олена Шуляк, законопроєкт став ініціативою військових з Міністерства оборони України та Генерального штабу ЗСУ за підтримки Міністерства юстиції України. Олена Шуляк виділила основні аспекти закону, це:

  • Мобілізація в'язнів, а точніше реалізація щодо таких категорій громадян механізму УДЗ тільки за рішенням суду
  • Тільки добровільність такого рішення самим ув'язненим
  • Згода від командира військової частини
  • Відповідність психічного стану та стану здоров'я ув'язненого вимогам служби в ЗСУ (проходження попереднього медичного огляду у в’язниці, а далі проходження ВЛК)
  • Більше як три роки терміну перебування у в'язниці до закінчення визначеного покарання
  • Категорія мобілізованих буде проходити службу в спеціальних підрозділах. Адміністративний нагляд за звільненими в’язнями здійснюватиметься командиром військової частини, куди вони потрапляють

Нагадаємо, раніше міністр юстиції виступив за мобілізацію в’язнів і засуджених, заявивши що судимість — не привід, щоб не захищати країну.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності