• Головна
  • Культура
  • До музею передали унікальну плиту Святого воїна, яку намагалися нелегально продати

До музею передали унікальну плиту Святого воїна, яку намагалися нелегально продати

До музею передали старовинну плиту Святого воїна, яку намагалися нелегально продати

Унікальну пам’ятку часів Київської Русі ледь не продали на інтернет-аукціоні

Прокурори передали до Національного музею історії України унікальну пам’ятку часів Київської Русі — плиту з зображенням “Святого воїна“ . До цього артефакт намагалися незаконно продати на інтернет-аукціоні, повідомила пресслужба Офісу Генерального прокурора у середу, 27 березня.

Церков зі схожими оздобленнями майже не збереглося

“Артефакт, який є насправді безцінним елементом нашої історичної спадщини, намагалися продати за 210 тисяч гривень. Завдяки зусиллям прокурорів і слідчих під час обшуку плиту вилучили, та заарештували за рішенням суду. Сьогодні ми передаємо цю знахідку на відповідальне зберігання до музею”, — розповів Генпрокурор Андрій Костін.

Зберігатимуть плиту у Національному музеї історії України в Києві. Імовірно, її створили у Х-XIII ст., щоб прикрасити фасад храму. Директор музею Федір Андрощук зазначив, що плита Святого воїна унікальна, оскільки до нашого часу збереглося дуже мало церков цього періоду, які мають орнаментовані фасади в схожому стилі.

Нагадаємо, раніше у березні правоохоронці викрили зловмисників, які намагалися незаконно продати на інтернет-аукціоні плиту вирізьблену кам’яну плиту періоду Х-XIII ст.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності