• Головна
  • Війна
  • Весняний контрнаступ України: велика битва, яка вплине на майбутнє війни

Весняний контрнаступ України: велика битва, яка вплине на майбутнє війни

Весняний контрнаступ України: велика битва, яка вплине на майбутнє війни

Збройні Сили України зараз стикаються з багатьма викликами

Україна готується розпочати контрнаступ проти російських військ вже у травні. Втім американські чиновники кажуть, що без рішучої перемоги підтримка України Заходом може ослабнути, а Київ може опинитися під зростаючим тиском, щоб почати серйозні переговори щодо припинення чи замороження війни.

Про це пише The New York Times.

Американці та союзники з НАТО надали Україні велику кількість артилерії та боєприпасів для майбутньої битви. Водночас очікується, що 12 українських бойових бригад, чисельністю близько 4 000 солдатів у кожній, будуть готові наприкінці квітня. Сполучені Штати та союзники по НАТО навчають і постачають дев’ять із цих бригад, йдеться в документах Пентагону, які потрапили у мережу.

Які передумови для контрнаступу

Україна ділиться лише деякими деталями свого оперативного плану з американськими офіційними особами. Так, операція, ймовірно, розгорнеться на півдні країни, в тому числі вздовж узбережжя України в Азовському морі, поблизу тимчасово окупованого Росією Криму.

«Все залежить від цього контрнаступу. Усі сподіваються, можливо, надто оптимістично. Але це визначатиме, чи буде гідний результат для українців у плані повернення територій на полі бою та створення значно більшого важеля впливу для досягнення якогось переговорного врегулювання», — сказав Олександр Вершбоу, колишній посол США в Росії та високопосадовець НАТО.

Тоді як українські офіційні особи заявляли, що їхня мета полягає в тому, щоб прорвати російську оборону та розвалити російську армію. Натомість американські офіційні особи кажуть, що навряд чи наступ призведе до різкої зміни імпульсу на користь України.

Водночас Збройні Сили України стикаються з багатьма викликами. Так, бої в Бахмуті на сході України цієї зими вичерпали запаси боєприпасів й призвели до значних втрат у деяких досвідчених підрозділах.

Та все ж американські військові кажуть, що українська армія може знову їх здивувати. Тепер вони озброєні європейськими танками та американськими бронетранспортерами, а також мають нові підрозділи, навчені та оснащені американцями й силами НАТО.

«Я оптимістично налаштований. Думаю, Україна продовжуватиме розвиватися. Я також вважаю, що ми повинні бути реалістами. Не буде жодного моменту, коли Росія розвалиться», — сказав міністр оборони Великобританії Бен Уоллес під час візиту до Вашингтона минулого тижня.

Попри те, що Україна відійшла від звичайної секретності навколо військових планів, відкрито заговоривши про майбутню битву — частково тому, що українським лідерам потрібно підняти моральний дух й тиснути на Захід, щоб отримати зброю — офіційні особи США очікують, що українська армія використовуватиме обман та хитрощі, щоб змусити росіян вийти з рівноваги. Також багато чого залежатиме від американської, НАТОвської та української розвідок. Якщо Сполучені Штати та їхні союзники зможуть виявити значні слабкі місця в російському захисті, Україна зможе використати їх.

Від чого залежатиме український контрнаступ

Поле бою сильно заміноване росіянами, відтак просування України залежатиме від того, чи зможуть сили Києва ефективно розгорнути обладнання для розмінування, значну частину якого надав Захід. 

Водночас Україна створювала нові бойові бригади, поєднуючи новобранців із невеликим ядром досвідчених ветеранів. Починаючи з січня, підрозділи вирушили на американські навчальні полігони в Німеччині, щоб навчитися користуватися своїм новим обладнанням і як проводити те, що американська армія називає загальновійськовими маневрами — використовуючи ефективний зв’язок для координації наступаючих військ із підрозділами підтримки, такими як танки та артилерія. Навчання цій тактиці пройшло добре, за словами багатьох американських посадовців, і вмотивовані українські сили показали, що вони швидко навчаються. Але застосувати нову тактику часто легше на тренуваннях, ніж на полі бою.

Українські солдати стверджують, що поки що складну маневрену війну практично неможливо виконати. Їм важко координувати свої операції, тому що їм потрібен потужний зв’язок, що викликає труднощі, оскільки радіообладнання відрізняється один від одного й чутливе до російських «глушилок». Один військовий в Україні, який брав участь у нещодавній невдалій атаці на півдні України, сказав, що координація будь-чого вище рівня взводу — підрозділу приблизно з 30 солдатів — залишається надзвичайно важкою. Тож якщо українцям вдасться використати цю нову тактику, вони можуть подолати чисельно переважаючі російські сили.

«Якщо вони зможуть прорватися, я думаю, що вони зможуть змінити динаміку на полі бою», — сказав адмірал Крістофер Грейді, віце-голова Об’єднаного комітету начальників штабів.

Та залишаються серйозні питання щодо поставок артилерійськими снарядами й іншими боєприпасами. Це критично важливо для підтримки будь-якої атаки та захисту від російських повітряних нальотів й ударів. Після завершення наступу мало шансів на те, що Захід зможе відновити нарощування виробництва снарядів, яке він зробив для майбутнього контрнаступу, тому що західні союзники не мають достатньо запасів, з яких можна було б взяти додаткові снаряди, а внутрішнє виробництво не зможе заповнити прогалину до наступного року, кажуть експерти.

В той же час українські військові випускають тисячі артилерійських снарядів на день, намагаючись втримати Бахмут, темпи, які, на думку американських та європейських офіційних осіб, є невигідними й можуть поставити під загрозу майбутній наступ. Бомбардування було настільки інтенсивним, що Пентагон висловив занепокоєння офіційним особам у Києві, попередивши їх, що Україна витрачає боєприпаси в ключовий момент.

Проте українські війська, які використовують безпілотники, щоб наносити удари за лінією фронту у Росії, не отримали ракети з достатньою дальністю дії, щоб вразити матеріально-технічні центри Росії. Ця тактика виявилася важливою під час наступальних дій минулого літа під Харковом і Херсоном.

Складнощі у росіян

З початку вторгнення існували серйозні сумніви щодо компетентності російських командирів та їхнього забезпечення добре підготовленими солдатами, артилерійськими снарядами та обладнанням. Росіяни витратили багато своїх крилатих ракет, втратили тисячі людей лише в Бахмуті та вичерпали свої запаси боєприпасів набагато швидше, ніж вони можуть замінити їх власним виробництвом.

Але Росія працює над усуненням цих прогалин. Російські війська відточили свою здатність використовувати безпілотники та артилерію, щоб ефективніше вражати українські сили. Нещодавно вони почали використовувати плануючі бомби, які використовують силу тяжіння та базові пристрої наведення, щоб досягти цілей без жодного шуму, щоб показати, що вони все ще здатні використовувати нову зброю на полі бою. Ці зусилля означають, що вікно для досягнення значних успіхів проти виснажених сил Росії не може залишатися відкритим нескінченно довго.

Під час приватних зустрічей Сергій Шойгу, міністр оборони Росії, сказав іншим офіційним особам, що він вважає, що Росія має чисельну перевагу на полі бою, оскільки вона має більше літаків, танків, артилерії та солдатів, ніж українці. У цих розмовах Шойгу був «надзвичайно впевнений» у тому, що Росія зрештою переможе.

Тоді як представники американської розвідки неодноразово попереджали, що президент РФ Владімір Путін вважає, що час на його боці. Враховуючи більші запаси обладнання та робочої сили, офіційні особи кажуть, що Путін вірить, що врешті-решт вийде переможцем, коли Захід перестане підтримувати Україну.

Американські та європейські офіційні особи зазначають, що Росія готує нові мобілізаційні хвилі, щоб поповнити ряди військовослужбовців. Деякі документи Пентагону, опубліковані в мережі, також описують, як ПВК «Вагнер» відновив вербування найманців із російських в’язниць. Водночас Путін стикається з політичною ціною будь-якої мобілізації, і навіть якщо він готовий понести ці витрати, Росії знадобиться час, щоб призвати ці сили, навчити їх й відправити у бій. Тоді як сили, які кинули на фронт у вигляді тюремних рекрутів «Вагнера», швидко стали гарматним м’ясом.

Тим не менш, спроможність та готовність Росії компенсувати втрати залишається великою, що дозволяє їй мобілізувати більше солдатів строкової служби. Але деякі аналітики сумніваються, що Москва має достатньо солдатів. Також Сполучені Штати та Захід зосередили свою увагу на спробах перешкодити Росії знайти нові канали поставки зброї.

Зокрема, офіційні особи США та НАТО перешкоджали внутрішньому виробництву Росії за допомогою санкцій й експортного контролю, а також чинили дипломатичний тиск на інші країни, щоб вони відхиляли російські запити на зброю. Схоже, що Китай утримали, принаймні на даний момент, від надання боєприпасів чи іншої летальної допомоги Росії. Так, офіційні особи США оприлюднили дані розвідки про приватні переговори Пекіна з Москвою, і з того часу вони не бачили жодних доказів того, що Китай надсилає зброю. Так само спроби Росії придбати керовані ракети в Ірану поки що не принесли результатів.

Іншим очевидним успіхом став Єгипет. Поки офіційні особи США тихо тиснули на Каїр, щоб той поставив Україні артилерійські снаряди, американські спецслужби зібрали інформацію про те, що єгипетські офіційні особи також можуть постачати зброю до Росії. Після дипломатичного поштовху Сполучених Штатів і Великої Британії єгиптяни, здається, стали на бік американців. Зокрема, президент Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі відкинув ідею про те, щоб Каїр постачав російську сторону. Тоді як представники США заявили, що з єгипетськими державними виробниками зброї погоджено виробничий контракт на виробництво артилерійських снарядів для США та американських підрядників, які, у свою чергу, надішлють їх в Україну.

Чи є шанси на переговори

Деякі європейські країни, зокрема Франція, наполягають на переговорах. Проте наразі ні Зеленський, ні Путін не готові йти на компроміс. Зокрема, щоб українці вступили у справжні переговори, вони повинні переконатися, що «зарозумілість Путіна вдалося подолали», сказав Вільям Бернс, директор Центрального розвідувального управління, під час виступу в Університеті Райса на початку квітня. Адже українці заявили, що не погодяться на будь-які мирні переговори, поки не відкинуть росіян й не повернуть свої території.

Натомість шанси того, що Путін відступить або скоротить свої втрати у відповідь на успішний український контрнаступ «менше нуля», сказав високопоставлений європейський чиновник. За його словами, російський диктатор, швидше за все, вирішить призвати більше солдатів і відправить їх на бійню. Водночас Селеста Волландер, помічниця міністра оборони США з питань міжнародної безпеки, заявила, що немає жодних ознак того, що Путін готовий піти на компроміс.

«Є дуже мало доказів й підстав вважати, що Путін відмовиться від своєї стратегічної мети підкорити Україну політично, якщо не повністю військово. Це була його мета, не лише за останній рік, а за майже десять років. Тому немає жодних ознак того, що він відмовиться від цього», — сказала вона.

Нагадаємо, керівниця пресцентру Сил оборони ОК «Південь» Наталія Гуменюк заявила, що контрнаступ Збройних Сил України вже розпочався та йде «невеликими, але впевненими кроками».

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності