На Львівщині організована група лікарів встановлювала фіктивні групи інвалідності

Хабар за фіктивну групу інвалідності: затримано групу лікарів

Послугу лікарі надавали чоловікам призовного віку, а також жінкам. Розмір хабаря визначали залежно від запиту

ДБР разом з СБУ викрили організовану групу, яка діяла в одній з районних лікарень Львівської області. Лікарі брали хабарі за встановлення фіктивних груп інвалідності пацієнтам, повідомили у п’ятницю, 26 квітня, у ДБР.

Як йдеться в повідомленні ДБР, до складу злочинної групи входили п'ять людей, серед яких голова Лікарсько-консультативної комісії медичного закладу та чотири лікарі. За вказівкою голови комісії, лікарі підшуковували серед своїх пацієнтів охочих отримати чи продовжити групу інвалідності. З цими людьми проводили бесіди, під час яких їх переконували давати хабар.

Як додали в Спецпрокуратурі у сфері Західного регіону, йдеться про 61-річного заступника голови лікарсько-консультативної комісії, який очолював злочинну групу, та двох ортопедів-травматологів, хірурга та невропатолога.

Для чоловіків призовного віку послуга від лікарів коштувала дорожче, ніж для жінок

“Суми для кожного пацієнта визначали різні, залежно від того, чи інвалідність встановлюється вперше, чи її потрібно було продовжити. Для жінок “послуги” коштували дешевше. Найвищі “цінники” були для чоловіків призовного віку, яким довідка про інвалідність давала змогу виїхати за кордон” — зазначили у ДБР.

Правоохоронці задокументували 10 випадків одержання хабарів організатором та членами злочинної групи. За підготовку необхідної документації клієнти платили від 12 до 50 тис. грн. Сума, отримана зловмисниками лише за ці 10 випадків складає майже 200 тис. грн, але за весь час існування схеми вони заробили значно більше. “Вилучено документи, а також кошти у різній валюті: майже пів мільйона гривень, понад 47 тис. доларів США та більше ніж 7,5 тис. євро” — додали в ДБР.

Організатору та чотирьом виконавцям повідомлено про підозру в одержанні неправомірної вигоди, вчинене організованою групою. Їм загрожує до 10 років позбавлення волі. Наразі триває розслідування, встановлюється причетність до схеми посадових осіб кількох МСЕК на Львівщині.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності