• Головна
  • Україна
  • Суд арештував міністра аграрної політики Миколу Сольського

Суд арештував міністра аграрної політики Миколу Сольського

Микола Сольський перебуватиме під вартою до 24 червня, якщо не внесе заставу

Микола Сольський може вийти з СІЗО, якщо внесе 75 млн грн застави

Вищий антикорупційний суд України обрав запобіжний захід міністру аграрної політики Миколі Сольському — йому призначили тримання під вартою на 60 днів з можливістю вийти під заставу в 75,7 млн грн. Таке рішення суд ухвалив вранці у п’ятницю, 26 квітня, повідомило «Громадське».

Згідно з рішенням суду, Сольський залишатиметься під вартою до 24 червня. Якщо ж він внесе 75 млн грн застави, до міністра застосують низку процесуальних обов’язків:

  • прибувати до суду за кожним викликом;
  • не відлучатися за межі Києва без дозволу прокурора/судді;
  • не спілкуватися зі свідками (зокрема й із заступником Маркіяном Дмитрасевичем, якого теж підозрюють у межах цього провадження);
  • здати документи для виїзду за кордон.

Сторона обвинувачення клопотала про тримання під вартою з можливістю внесення застави у трохи більш як 200 млн грн. Це пояснювали різними ризиками, зокрема, втечі. Мовляв, Сольський як батько трьох неповнолітніх дітей і як високопосадовець, який має закордонні відрядження, може вільно покинути Україну, розуміючи, що йому загрожує реальне покарання у межах цієї справи.

Натомість адвокат Назар Кульчицький наголосив, що такі ризики необгрунтовані. Мовляв, міністр регулярно здійснює закордонні поїздки та завжди повертається. Був випадок, коли він перетнув кордон не для відрядження, і це було для лікування, стверджує адвокат Сольського.

Щодо застави, сторона захисту наголошувала, що названа сума є непідйомною для Сольського. Мовляв, дані про доходи, які назвала прокурорка Анастасія Андронова, не відповідають дійсності. Водночас дані декларацій свідчать, що Сольський є одним з найбагатших міністрів в уряді Шмигаля.

Під час судового засідання були присутні низка людей, зокрема, керівників громадських обʼєднань, які зголосилися взяти Сольського на поруки.

Прокурорка Анастасія Андронова під час обґрунтування підозри зазначила, що нібито первинні наміри вчиняти злочини з землею виникли саме у Сольського, який «фактично керував діями інших співучасників». Сольського вона вважає організатором цього злочину. Прокурорка стверджувала, що Сольський керував діями свого заступника Маркіяна Дмитрасевича, якого теж підозрюють у межах цього провадження. На підтвердження цього правоохоронці, зокрема, знайшли листування між згаданими посадовцями, які нібито це підтверджують.

А ще сторона обвинувачення надала підтвердження того, що Дмитрасевич у деяких листуваннях представлявся так: «Це Маркіян, від Миколи Сольського». 

Сторона захисту натомість наголошує, що заволодіння майном, про яке каже прокуратура, не було, а землю військових брали в оренду на вигідних умовах. Також адвокат Назар Кульчицький вказує на відсутність доказів мотиву Сольського щодо нібито вчинення злочину. 

Захисник наголосив, що нібито відсутні будь-які ознаки як вчинення самого факту злочину, про який вказують прокурори, так і причетність до неї Миколи Сольського.

Справа проти Миколи Сольського: що відомо

23 квітня антикорупційні правоохоронні органи повідомили, що ексголову аграрного комітету Верховної Ради та чинного міністра Миколу Сольського викрили на заволодінні державною землею на 291 млн грн та спробі заволодіння землею ще на 190 млн грн.

За даними слідства, учасники схеми забезпечили знищення документів, на підставі яких два держпідприємства на Сумщині мали право постійного користування землею. Через їх відсутність обласний Держгеокадастр склав акт про самовільне зайняття цих ділянок.

Надалі за допомогою підконтрольних посадовців обласного Держгеокадастру ділянки передали у власність заздалегідь визначеним громадянам під виглядом реалізації їх права на безплатну землю. При цьому умовою отримання землі у власність було підписання договору про її передачу в оренду приватному агрохолдингу ще до моменту отримання.

Про підозру повідомили організаторові схеми, чинному міністру, двом кураторам органів Держгеокадастру та людині, яка сприяла вчиненню злочину.

Сам Сольський заявив, що справа стосується періоду 2017–2018 років, коли він був адвокатом, а не міністром чи головою Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики. І запевнив, що буде максимально відкритим для встановлення істини за цією справою. Ввечері 25 квітня Сольський подав у відставку.

Оновлено. За кілька годин після арешту за Сольського внесли заставу, він вийшов з СІЗО.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності