• Головна
  • Україна
  • Журналісти назвали десятку найбагатших українських міністрів

Журналісти назвали десятку найбагатших українських міністрів

Фото ілюстративне

Найбагатшим міністром є Олександр Камишін, а найбіднішою — Ольга Стефанішина

Міністр стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін, міністр оборони Рустем Умєров, міністр аграрної політики Микола Сольський та віцепрем'єр — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков виявилися найзаможнішими міністрами у 2023 році. Водночас міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та міністерка з питань реінтеграції окупованих територій Ірина Верещук за минулий рік суттєво збільшили свої статки.

Доходи та майно міністрів на основі поданих декларацій проаналізувала LIGA.net. Згідно з цим аналізом, рейтинг міністрів від найбагатших до найбідніших виглядає так:

  • міністр стратегічних галузей промисловості (раніше — голова «Укрзалізниці») Олександр Камишін — статки оцінюються в 160,38 млн грн;
  • міністр оборони (раніше — голова Фонду держмайна) Рустем Умєров — 89,31 млн грн;
  • міністр аграрної політики Микола Сольський — 85,17 млн грн;
  • міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков — 55,58 млн грн;
  • міністр закордонних справ Дмитро Кулеба — 38,28 млн грн;
  • прем’єр-міністр Денис Шмигаль — 33,49 млн грн;
  • міністр енергетики Герман Галущенко — 20,39 млн грн;
  • міністр цифрової трансформації Михайло Федоров — 14,19 млн грн;
  • тимчасовий виконувач обов’язків міністра молоді та спорту Матвій Бідний — 9,77 млн грн;
  • міністерка реінтеграції Ірина Верещук — 8,78 млн грн.

Найменше статків серед усіх міністрів має віце-прем'єрка Ольга Стефанішина — лише 2,76 млн грн. До десятки найбагатших вона не потрапила.

Звідки в міністрів гроші

Олександр Камишін — колишній топменеджер «Укрзалізниці», а з березня 2023 року — міністр з питань стратегічних галузей промисловості України. За 2023 рік він задекларував 46,4 млн грн доходу. Для порівняння, у 2022 році ця сума становила 19,3 млн грн. Камишін отримував зарплату, дивіденди, гроші від продажу криптовалют і виплати за державними цінними паперами, банківські відсотки та інше.

Аграрний міністр Микола Сольський більшу частину доходів — а саме — 21,35 млн грн — отримав як дивіденди від свого аграрного бізнесу. Зарплата міністра становила 971,52 тис. грн.

Щодо міністра інфраструктури, колишнього голови «Укравтодору Олександра Кубракова, то найбільше грошей йому принесло відчуження корпоративних прав та цінних паперів. На цьому він заробив 19,69 млн грн. Ще 1,3 млн грн він отримав як банківські відсотки, а його зарплата на посаді міністра становила 975 тисяч гривень.

Рустем Умєров був головою Фонду державного майна України (2022-2023). З вересня 2023 року — міністр оборони України. Він задекларував понад 5,5 млн грн доходів за 2023 рік. Зокрема, 5 млн грн отримав від відчуження цінних паперів та корпоративних прав, а заробітна плата за 2023 рік сумарно становила 574 тис. гривень. Міністр став другим найбагатшим у рейтингу, тому що журналісти під час аналізу враховували не лише доходи, але й майно найближчих членів родини, гроші, які міністр зберігає готівкою та на банківських рахунках, а також інші фінансові зобов’язання.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба став рекордсменом за зростанням статків у 2023 році. Його задекларований дохід торік становив 3,3 млн грн. Водночас, як зауважує LIGA.net, зростання статків пов'язане не через значне зростання доходів, а через розлучення з дружиною, що мала свої активи, і нові стосунки зі Світланою Павелецькою, що також має значні обсяги майна. Партнерка міністра задекларувала майже 8 млн грн доходів. Заробітна плата Кулеби у 2023 році становила 1,37 млн грн, а роялті — 966 тис. грн. Також батько міністра «пробачив» йому борг у 1 млн грн.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль торік отримав 975 тис. грн зарплати, і це увосьмеро менше за дохід його дружини Катерини: вона отримала 7,8 млн грн від підприємницької діяльності.

Міністр енергетики Герман Галущенко, який обіймає цю посаду з 29 квітня 2021 року, торік отримав 1,17 млн грн зарплати і 3,1 млн грн — від продажу нерухомості. Решта статків — це гроші, які зберігаються на банківських рахунках та готівкою, а також майно.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров задекларував 969 тис. грн заробітної плати, 1373 грн склали банківські відсотки та виплати, погашення облігацій — 12 тис. грн. Тоді як його дружина задекларувала 2,16 млн грн доходів. Решта статків — це гроші на банківських рахунках, а також майно.

Тимчасовий виконувач обов’язків міністра молоді та спорту Матвій Бідний зазначив у декларації 1,09 млн грн доходів у 2023 році. Проте міністр став біднішим на 5,77 млн за рік. Це пов'язано зі зменшенням зарплати його дружини. У 2022 вона отримала 6,06 млн грн доходів, а у 2023 році задекларувала 1,37 млн грн доходів та має 3,5 млн грн готівки. Сам міністр має 16 тис. доларів кешу. Решта статків — це майно.

Міністерка реінтеграції Ірина Верещук за 2023 рік задекларувала 2,19 млн грн доходів. Її зарплата становила 996 тис. грн, дохід від продажу транспорту й нерухомості — 280 тис. грн та 912 тис. грн відповідно. У підсумку завдяки цьому Верещук потрапила у десятку найзаможніших міністрів у 2023 році. Водночас співмешканець міністерки задекларував 1,77 млн грн доходів. Решта статків — це гроші на банківських рахунках, готівкою та майно.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності