• Головна
  • Війна
  • У Росії з тюрем «зникли» 17 тисяч ув'язнених: з яких регіонів найбільше

У Росії з тюрем «зникли» 17 тисяч ув'язнених: з яких регіонів найбільше

У Росії з тюрем «зникли» 17 тисяч ув'язнених: з яких регіонів найбільше

Журналісти зібрали дані з сайтів 35 регіональних управлінь ФСВП

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну з російських колоній у 35 регіонах зникли 17 тисяч ув'язнених. Водночас ні Федеральна служба виконання покарань Росії, ні очільник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин, ні Міноборони РФ не публікували офіційні дані про кількість завербованих на війну ув'язнених.

Про це пише «Медіазона».

Масштаби вербування журналісти оцінювали за статистикою тюремного населення, але ФСВП на певний час перестала її публікувати. Натомість у січні 2023 року там відзвітували, що воно більше не скорочується. Проте журналісти зібрали дані з сайтів 35 регіональних управлінь ФСВП. Згідно з наявною інформацією, до початку 2023 року кількість ув'язнених у цих регіонах сумарно скоротилася на 17 тисяч.

Так, найбільше ув'язнених «зникли» в Самарській (2 723), Челябінській (1 574) і Кіровській областях (1 153), а також у Татарстані (1 040).

«Ув'язнені в кількох регіонах навели свої дані про вербування в колоніях. У Тульській області вони підтверджують статистику ФСВП про тюремне населення, а дані відомства в Красноярському краї та Ярославській області виявилися нижчими», - зазначають журналісти.

Водночас невідомо, із чим пов'язаний великий приріст кількості ув'язнених у Смоленській області та окупованому Криму. Зокрема будь-яких новин про нові побудовані тут колонії не було.

Тоді як джерело в одній із колоній у Тульській області повідомило журналістам, що з колоній в усій області завербувалися на фронт приблизно тисяча осіб: цю цифру, за його словами, назвали ув'язненим співробітники ФСВП. Ці ж цифри підтверджуються й статистикою: на початок 2022 року в колоніях Тульської області утримували 6,4 тисячі осіб, а на початок 2023 року - 5,5 тисяч (на 875 менше).

Натомість у кількох регіонах офіційні цифри не сходяться з розповідями ув'язнених. Наприклад, тюремне відомство в Красноярському краї повідомляє, що кількість ув'язнених за рік практично не змінилася (-54).

«При цьому про активність вербувальників у цьому регіоні повідомляли відразу кілька джерел. Наприклад, колишній політв'язень Іван Асташин писав, що з однієї тільки норильської ІК-15 на війну пішли 270 осіб», - кажуть журналісти.

Нагадаємо, у Татарстані поховали члена ПВК «Вагнер» Ільфата Мінсафіна, який відбував покарання за зґвалтування та вбивство 60-річної родички.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності