• Головна
  • Світ
  • Навальний важко хворий: соратники кажуть, що Кремль повільно вбиває його

Навальний важко хворий: соратники кажуть, що Кремль повільно вбиває його

Навальний важко хворий: соратники кажуть, що Кремль повільно вбиває його

Навальний був ув’язнений у 2021 році та відбуває 11,5 років за звинуваченнями, які багато хто вважає сфабрикованими через його опозицію до режиму Путіна

Адвокати та соратники ув'язненого російського опозиціонера Олексія Навального побоюються, що російська влада може повільно отруювати його у в'язниці після того, як він переніс гострі болі в животі та судоми та втратив вагу під час недавнього перебування в ізольованій «штрафній» камері.

Адвокат Навального Вадим Кобзєв вимагав проведення токсикологічних та інших медичних експертиз і поскаржився на російську владу після того, як лікар, який відвідував Навального через біль у шлунку, не поставив діагноз та сказав йому, що навесні у всіх проблеми зі здоров’ям, пише The Washington Post.

Навальний був ув’язнений у 2021 році та відбуває 11,5 років за звинуваченнями, які багато хто вважає сфабрикованими через його опозицію до режиму російського диктатора Владіміра Путіна. Після ув’язнення Навального Кремль заарештував тисячі активістів й антивоєнних діячів, викликавши побоювання щодо його виживання.

Навальний пережив отруєння у 2020 році хімічною нервово-паралітичною речовиною «Новачок» — напад, у якому Держдепартамент США звинуватив російську владу. Натомість у тюрмі Навального неодноразово садили в карцер на термін до 15 діб за дрібні провини, такі як неправильне представлення, занадто раннє миття рук або розстібання верхнього ґудзика на тюремній формі.

Зараз Навальний відбуває свій 13-й термін в «одиночці», а загалом провів у таких умовах чотири місяці. Йому дозволено мати книгу та годинна прогулянка на дворі в обмеженому просторі.

«Що стосується кричущої і дуже дивної ситуації навколо здоров'я Навального, ми не можемо виключати, що його просто повільно отруюють, щоб його здоров'я погіршувалося не різко, а поступово і неухильно. Для когось це може здатися маренням і параноєю, але не Навальному після «Новачка», - зазначив адвокат Кобзєв.

Водночас речник Кремля Дмітрій Пєсков заявив у четвер, 13 квітня, що Кремль не стежив за станом здоров’я Навального у в’язниці «і не має відповідних можливостей або повноважень» для цього.

Минулого тижня Навальний вийшов з ізолятора. Він вважає, що насправді його покарали за розслідування YouTube, проведене його Фондом боротьби з корупцією минулого місяця, яке викрило погане поводження з ним з боку тюремної адміністрації та ймовірну корупцію під час придбання продуктів харчування Федеральною службою виконання покарань.

«Катують і крадуть. Путін створив систему, яка заохочує найгірших людей — злодіїв і садистів», – заявила прессекретарка ФБК Кіра Ярмиш.

Розслідування оприлюднило деталі закупівель пенітенціарною системою продуктів харчування, стверджуючи, що вона платила майже в п’ять разів дорожчу за ринкову ціну за капусту, з аналогічними нез’ясованими націнками на цибулю, рибу та картоплю фрі.

Натомість Навальний розповів про нові, суворіші заходи, введені адміністрацією пенітенціарних установ після розслідування закупівель. Так, годину його щоденних вправ перенесли на 7 ранку, до того, як сонячне світло досягне двору будівлі. Швейну машину перенесли в сусідню камеру, щоб він міг виконувати свою тюремну роботу, не пересікаючись з іншими в'язнями. А час, відведений для написання та читання листів, йому скорочено. Також Навальному більше не дозволяється доповнювати тюремний раціон, купуючи продукти у тюремному магазині.

«І ще купа неприємних дрібниць, які вільна людина просто не зрозуміє», — додав російський опозиціонер.

Навальний подав низку судових апеляцій проти поганого поводження з ним, але докази відеокамери, які б підтверджували його правоту, були недоступні, а чиновники стверджували про збої програмного забезпечення, стрибки напруги та невідновлення даних.

Нагадаємо, всупереч веденню кривавої війни, на церемонії «Оскар-2023» відзначили фільм про росіян. В номінації Найкращий документальний фільм перемогу здобув фільм «Навальний». Під час отримання нагороди дружина Навального виголосила зі сцени промову про «вільну Росію», але ніяк не згадала війну.

Новини світу

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності