• Головна
  • Україна
  • Зеленський просить у НАТО більше зброї: "Путіна треба спустити з неба на землю"

Зеленський просить у НАТО більше зброї: "Путіна треба спустити з неба на землю"

фото: Офіс президента

Зеленський на засіданні Ради Україна-НАТО назвав 5 нагальних потреб України для оборони: 7 комплексів ППО “Patriot” або подібних, мільйон артснарядів, далекобійна зброя, авіація та швидкість у поставках цього озброєння

Термінове засідання Ради Україна – НАТО на рівні міністрів оборони скликане за запитом України. Про це 19 квітня у відеозверненні сказав президент України Володимир Зеленський. Він звернувся до учасників засідання та закликав членів Альянсу допомогти з авіацією та далекобійною зброєю.

Він також назвав 5 нагальних потреб України для оборони: комплекси ППО “Patriot”, мільйон артснарядів, далекобійна зброя, авіація та швидкість у поставках цього озброєння.

Для оборони нам потрібно ще сім «петріотів» чи подібних систем ППО, і це мінімальна кількість. Вони можуть урятувати багато життів і реально змінити ситуацію. У вас є такі системи

По-друге, ми вже давно говоримо про мільйон артилерійських снарядів для України. Їх потрібно нарешті доправити на передову.

По-третє, це наша далекобійна здатність. Це абсурдно, коли партнери бояться своєї сили. Що більше в руках наших бійців далекобійної зброї, то ближчий мир. На лінії фронту зараз дуже потрібні ракети великої дальності та артилерія.

Четверте – авіація. Якщо в нас є коаліція винищувачів, то потрібна достатня кількість літаків, щоб реально подолати російський повітряний флот. Справа не в кількості обіцянок, а в реальній кількості літаків у небі.

І п'яте – це швидкість. Цього року ми не можемо чекати на ухвалення рішень. Прошу вас якнайшвидше розглянути наше прохання про вашу рішучість – кожен із його елементів. Путіна треба спустити з неба на землю, і наше небо має знову стати безпечним. І це реально. І це повністю залежить від вашого вибору. Це вибір, чи справді життя всюди однаково цінне. Це вибір, чи однаково ви ставитеся до всіх партнерів. Вибір, чи справді ми союзники”, —зазначив Володимир Зеленський.

Своєю чергою учасники зустрічі домовились надати Україні більше засобів ППО, повідомив генсек НАТО Столтенберг.

На засіданні говорили також про необхідність боєприпасів калібру 155 міліметрів, засобів високоточних ударів та безпілотників. За словами Столтенберга, кожен член Альянсу сам вирішуватиме, яку допомогу надавати.

Нагадаємо, Зеленський в інтервʼю журналістам PBS заявив, що росіяни знищили Трипільську ТЕС через брак ракет для її захисту. За словами президента, силам ППО вдалося ліквідувати сім з 11 ракет, якими атакували станцію, а решту збивати було нічим. При цьому президент додав, що попри наявну підтримку, в України все ще не вистачає ресурсів та техніки для того, щоб ефективно захищатися від російських обстрілів.

Під час попереднього засідання Ради Україна-НАТО 4 квітня Німеччина ініціювала пошук доступних систем протиповітряної оборони Patriot для Києва.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності