Податкова попередила про зміни для ФОПів з нового року

Підприємці першої та другої груп платитимуть вищі податки. Також для всіх груп зросла сума максимального доходу, фото ілюстративне

Підвищення податків пов’язане зі зростанням прожиткового мінімуму й мінімальної зарплати

Починаючи з 1 січня 2024 року, зміняться розміри податків, які повинні сплачувати фізичні особи-підприємці (ФОП), та дозволені обсяги їхніх доходів. Це пов’язано з тим, що рівні їхніх доходів та податків прив’язані насамперед до мінімальної зарплати, повідомила Державна податкова служба України.

Так, відповідно до держбюджету на 2024 рік, прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня становитиме 3028 грн, а мінімальна зарплата — 7100 грн. Максимально дозволений дохід для ФОПів розраховується на основі мінімальної зарплати. Тому наступного року розмір доходу для підприємців не повинен перевищувати таких сумм на місяць:

  • 1 185 700 грн — для першої групи;
  • 5 921 400 грн — для другої групи;
  • 8 285 700 грн — для третьої групи (було 7818900 грн).

Якщо ФОП перевищує вказані ліміти своєї групи, його автоматично переводять в іншу групу оподаткування або на загальну систему. В та
кому разі зміниться і сума податків, яку необхідно платити.

Сума податків для ФОПів першої групи становить не більше 10% від розміру мінімалки, тому вони з 1 січня платитимуть 302,80 грн на місяць.

Для другої групи ФОП цей показник встановлюється на рівні до 20% від суми мінімальної зарплати. Отже, їм потрібно буде сплачувати до бюджету 1420 грн на місяць.

Що стосується третьої групи ФОП, то сума єдиного податку для них залишиться без змін. В цьому випадку показник напряму залежить від заробітку підприємця: 5% доходу (якщо ФОП не зареєстрований платником ПДВ), або 3% доходу і додатково ПДВ.

Водночас у ДПС звертають увагу, що розмір податку для всіх груп підприємців встановлюється у розмірі 15% до:

  • суми перевищення обсягу доходу, визначеного у підпунктах 1, 2 і 3 п. 291.4 ст. 291 ПКУ;
  • доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у реєстрі платників єдиного податку, віднесеного до першої або другої групи;
  • доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж зазначений у главі 1 розділу XIV ПКУ;
  • доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування;
  • доходу, отриманого платниками першої або другої групи від провадження діяльності, яка не передбачена у підпунктах 1 або 2 п. 291.4 ст. 291 ПКУ відповідно.

Зауважимо, що наступного року мінімальна зарплата зростатиме двічі: у січні (до 7100 грн з теперішніх 6700 грн), та у квітні (до 8 тис. грн).

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності