Лише 14% підприємств Львівщини брали ВПО на посади, що потребують вищої освіти

Фото: Львівська міськрада

Вищу освіту мають 60% зареєстрованих безробітних ВПО

На Львівщині 14,5% підприємців змогли влаштувати ВПО на посади, які потребують вищої освіти. Це означає, що потенціал працевлаштування переселенців із вищою освітою є нереалізованим, адже наразі частка зареєстрованих безробітних ВПО, які мають вищу освіту, складає 60%. Про це свідчать дані дослідження ринку праці в умовах воєнного часу, яке опублікувала Львівська ОВА у четвер, 9 листопада. В анкетуванні взяли участь 310 підприємств Львівщини. Дослідження, зокрема, стосувалося економічної інтеграції ВПО у Львівській області.

Причиною низького працевлаштування ВПО із вищою освітою може бути насиченість ринку праці Львівщини кадрами з вищою освітою. Це може підвищити ризики трудової ексклюзії ВПО в регіоні, загострює їхні відчуття нерівності й обмеженості доступу до місць гідної праці.

Дослідження також стосувалося працевлаштування ВПО за видами діяльності підприємств. Найбільше переселенців отримали роботу на підприємствах торгівлі, ремонту транспорту, тимчасового розміщування й організації харчування тощо.

У Золочівському та Червоноградському районі внутрішньо переміщених осіб на роботу влаштували 69,2% та 57,9% опитаних підприємців відповідно. Опитані роботодавці Золочівського району працевлаштовували ВПО здебільшого на посади, що потребують вищої освіти — 77,8%.

Серед проблем при влаштуванні на роботу, які назвали переселенці, найчастішими відповідями були: невизначеність подальшого місця проживання або очікування повернення додому, відсутність прийнятних пропозицій, бажання вищої зарплати.

Результати дослідження стануть основою для ухвалення рішень, пов’язаних із вирішенням дефіциту кваліфікованої робочої сили у Львівській області.

Нагадаємо, у вересні Міністерство реінтеграції повідомило, що з початку повномасштабної війни у Львівській області працевлаштувалися 1633 переселенці, які звернулися до обласної служби зайнятості. За даними міністерства, більшість переселенців влаштувалися у заклади гуртової та роздрібної торгівлі, на підприємства переробної промисловості, транспорту, охорони здоров’я, у сферу адміністративного та допоміжного обслуговування тощо.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності