• Головна
  • Економіка
  • Великі мережі з продажу техніки придумали нову схему ухилення від податків

Великі мережі з продажу техніки придумали нову схему ухилення від податків

На касі покупцям пропонують подарунок — акційні аудіокниги, фото ілюстративне

Щонайменше три торгові мережі з продажу техніки почали вписувати в чеки покупців електронні книги, яких ті не купували. Податківці з’ясували, що це — один зі способів ухилитися від сплати податків, оскільки електронні книги звільнені від ПДВ

Українські податківці почали вивчати нову схему ухилення від сплати податків, до якої вдаються великі торгові мережі, що продають побутову техніку й електроніку. Про деталі схеми в середу, 29 листопада, розповіла «Економічна правда».

Як йдеться в публікації, протягом останніх кількох тижнів деякі великі мережі, що продають побутову техніку та електроніку, відкрили для себе новий напрямок: електронні та аудіокниги. У соцмережах почастішали повідомлення про те, як українці, часто навіть несподівано для себе, дізнаються, що разом із пилососом або телевізором, придбали ще й комплект таких книжок.

Для більшості клієнтів магазинів ця історія може пройти непоміченою, адже вказані у чеку електронні книги не збільшили його суму. Магазини просто зменшують ціну купленого товару на вартість комплекту книжок. Однак такими акціями уже зацікавилися у податковій. Там підозрюють магазини у спробі зменшити свої податкові зобов’язання з податку на додану вартість (ПДВ), йдеться в матеріалі.

«Мій чоловік пішов у магазин придбати пилосос. Перед оплатою на касі йому сказали, що в подарунок йде комплект аудіокниг, і ціна на сам пилосос у чеку буде нижчою. Однак у підсумку ми нічого не будемо переплачувати, тому він сильно і не розпитував. Там на місці він не розібрався, що це насправді таке. Однак вже вдома ми подивилися на чек та почали гуглити, які є податки на продаж книжок. І тоді ми все зрозуміли», — розповіла «Економічній правді» клієнтка однієї з мереж магазинів побутової техніки Вікторія Топол.

Магазин продав їй з чоловіком аудіокниг на 2 тис. грн. На стільки ж він зменшив вартість придбаного пилососа. Загальна сума у чеку відповідала вартості пилососа на вітрині, тому клієнтам нічого доплачувати за додаткові позиції у чеку не довелося. Однак щодо податків, то ця операція призвела до зменшення суми ПДВ, яку магазин заплатить до бюджету.

Річ у тім, що продаж українських книжок (зокрема електронних) та аудіокниг (які озвучені українською мовою) звільнені від сплати ПДВ. Тому, замінюючи частину вартості пилососа на аудіокнижки, магазин отримав від покупця ті самі гроші, але зобов’язання зі сплати ПДВ зменшив. Лише у згаданому випадку сума зменшення становила 333,32 грн – це на 15,4% менше, ніж компанія мала б заплатити, якби нараховувала ПДВ на всю вартість пилососа.

Як пише «Економічна правда», випадок Вікторії та її чоловіка не одиничний. На додавання у чек електронних чи аудіокнижок скаржаться й інші клієнти щонайменше двох мереж магазинів з продажу побутової техніки – «Фокстрот» та COMFY. Продаж аудіокнижок разом з акційними товарами здійснює ще одна велика мережа «Алло». Деякі покупці скаржаться, що магазин взагалі не попередив їх про акцію, тож про купівлю книжок вони дізналися лише тоді, коли прочитали про це у чеку.

Співрозмовник «Економічної правди» в Державній податковій службі повідомив, один лише «Фокстрот» за 15 днів листопада продав клієнтам понад 9 тис комплектів аудіокниг. Це дозволило мережі здобути частку на ринку цих аудіокниг у розмірі 3%. За місяць до цього «Фокстрот» взагалі не продавав ці товари. Загальна сума продажів аудіокнижок «Фокстротом» становила 16,5 млн грн. Це означає, що компанія могла зменшити свої податкові зобов’язання із ПДВ на суму близько 2,75 млн грн, замінюючи аудіокнижками частину вартості товарів, на які нараховується 20% ПДВ.

Загальні обсяги ухилення від сплати податків за допомогою додавання у чек електронних чи аудіокниг у рази більші. Деякі магазини запровадили подібні акції набагато раніше, ніж «Фокстрот». Та й під час «чорної п’ятниці» продажі товарів могли зрости, а разом з ними – і реалізація «акційних» електронних та аудіокниг.

Журналісти надіслали запити мережам, щодо яких отримували скарги від читачів, зокрема «Фокстроту» та COMFY. В останній зазначили, що продавати паперові книги почали ще у 2020 році в межах постійного розширення асортименту товарів.

«Ці книжки та комплекти електронних книжок доступні до покупки в мережі магазинів. Покупець отримує придбані книжки шляхом завантаження на зручний йому електронний пристрій (смартфон, планшет) з інформаційних баз компанії», – відповіли у компанії.

Водночас у COMFY відмовилися розголошувати інформацію про обсяги книжок, які там вдалося продати, а також їхню загальну вартість.

Відповіді від «Фокстроту» на момент виходу матеріалу журналісти не отримали.

Пільга, якою від ПДВ звільняється продаж українських електронних та паперових книг, не нова. Її у податковому законодавстві передбачили депутати ще попередніх скликань Ради. Однак розширили дію цієї пільги на аудіокниги (озвучені українською мовою) народні обранці вже поточного скликання – у травні 2022 року.

Тоді автором ініціативи виступив заступник голови податкового комітету парламенту Ярослав Железняк. Однак він запевнив, що раніше про використання цієї норми для зменшення податкових зобов’язань магазинами не чув.

«Ми голосували за цей законопроєкт точно не для того, щоб це потім використовували для ухилення від оподаткування. Якщо інформація про ці схеми підтвердиться, то я особисто звернуся до податкової та БЕБ, щоб всі порушники закону отримали «достойну нагороду» у вигляді доплати податків і сплати штрафів, а також статтю 212 Кримінального кодексу (ухилення від оподаткування)», – заявив нардеп.

За інформацією «Економічної правди», Державна податкова служба вже почала перевірку видавничої діяльності великих магазинів побутової техніки. Попередньо податківці виявили, що подібна діяльність магазинів може нести ризики у вигляді несплати податків до бюджету.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності