СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври Арсенія

Митрополит Арсеній, фото Святогірської лаври

Священник УПЦ МП прямо під час літургії озвучив інформацію про розташування блокпостів ЗСУ

Служба безпеки України затримала настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП митрополита Арсенія через його підривну діяльність. Про це пресслужба СБУ повідомила в середу, 24 квітня.

Як сказано в повідомленні, священник здав окупантам розташування блокпостів Сил оборони у Краматорському районі на Донеччині. Це відбулося прямо під час літургії. Тоді митрополит Арсеній під відеозапис назвав прихожанам адреси блокпостів українських військ. Як пише «Українська правда», це сталося восени 2023 року.

Згодом це відео опублікували на сайті лаври та в групі місцевого Telegram-каналу. Таким чином клірик намагався завуальовано повідомити росіянам місця дислокації українських блокпостів у фронтовому районі.

Як стверджує СБУ, митрополит ще до початку повномасштабного вторгнення Росії висловлював прокремлівські наративи щодо війни в Україні. Про це свідчать неодноразові інтерв’ю вікарія, в яких він називав збройну агресію РФ «громадянським конфліктом».

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили митрополиту про підозру в поширенні інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ, за можливості їх ідентифікації на місцевості. Наразі вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу. Настоятелю Святогірської лаври загрожує до 8 років позбавлення волі.

Нагадаємо, 12 квітня СБУ провела обшуки у протоієрея УПЦ МП Миколи Данилевича, який їздив до Вселенського патріарха Варфоломія та просив його не надавати томос Православній церкві України.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності