СБУ провела обшуки у протоієрея УПЦ МП Миколи Данилевича

Микола Данилевич

Данилевич був противником надання томосу Православній церкві України

Співробітники Служби безпеки України вранці 12 квітня прийшли з обшуками до заступника голови синодального відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ МП протоієрея Миколи Данилевича. Про це повідомило «Суспільне» з посиланням на свої джерела в правоохоронних органах.

Данилевич був у складі делегації, яка у 2017 році разом з проросійським колишнім народним депутатом України Вадимом Новинським вмовляла Вселенського патріарха Варфоломія не давати томос Православній церкві України. Водночас джерела «Суспільного» та низки інших ЗМІ кажуть, що Данилевич також підтримував Росію та виправдовував її збройну агресію проти України.

Згодом СБУ повідомила, що після повномасштабного вторгнення протоієрей публічно закликав до співпраці з росіянами, щоб спільно «помолитися за здоров’я та благополуччя» російських окупантів. Про це він написав у власному Telegram-каналі, який неодноразово використовував для поширення прокремлівських наративів.

Також СБУ стверджує, що Данилевич курував розгалужену мережу єпархій УПЦ (МП) за кордоном. Ці установи під прикриттям нібито духовної опіки над українськими переселенцями поширюють російські пропагандистські наративи.

«Ініційовані Службою безпеки експертизи підтвердили факти його інформаційно-підривної діяльності проти нашої держави», — наголосили в СБУ.

Під час проведення обшуків за його місцем проживання було знайдено страхове свідоцтво обов’язкового пенсійного страхування Російської Федерації, що свідчить про можливу наявність у нього громадянства держави агресора. Також знайдено документи, які підтверджують його навчання в дипломатичній академії міністерства закордонних справ РФ.

На підставі зібраних доказів клірику повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань та за іншими ознаками);
  • ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Зловмиснику загрожує до 5 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Зазначимо, що на початку березня 2022 року Микола Данилевич звернувся до своїх російських колег із РПЦ, які підтримують дії Росії в Україні, з закликом «помовчати» і не нести нісенітниці. Він писав, що російські війська в Україні бомбардують школи та садки, гине мирне населення, зокрема й діти.

Зауважимо, що торік СБУ провела низку перевірок єпархій УПЦ МП, внаслідок яких десятки представників цієї церкви отримали підозру за розпалювання ворожнечі, заперечення війни та навіть державну зраду. Станом на жовтень 2023 року правоохоронці викрили понад 60 кліриків УПЦ МП, які працювали на РФ, продавали зброю і дитячу порнографію.

Найрезонанснішою стала справа колишнього намісника Києво-Печерської лаври митрополита УПЦ МП Павла, якого підозрюють у розпалюванні міжрелігійної ворожнечі й виправдовуванні російської збройної агресії. Спочатку митрополита арештували, але пізніше він вийшов з-під варти під заставу.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності