• Головна
  • Україна
  • Священника УПЦ МП з Хуста підозрюють у виправданні російського вторгнення

Священника УПЦ МП з Хуста підозрюють у виправданні російського вторгнення

Фото поліції

Священник називав війну в Україні «громадянською» і підбурював віряндо ухилення від мобілізації

СБУ та поліція затримали настоятеля храму Хустської єпархії УПЦ МП у Закарпатській області. Священник розпалював релігійну та міжнаціональну ненависть на Закарпатті, а також виправдовував агресивну війну Росії проти України.

Як повідомила у п’ятницю, 5 квітня, СБУ, священник УПЦ МП називав повномасштабне вторгнення Росії «громадянською війною» та закликав вірян ухилятися від мобілізації. Крім того, він підбурював прихожан проти представників однієї із національних меншин та парафіян інших релігійних конфесій. Провокативну риторику священник поширював під час спілкування з місцевими жителями, а також на власній сторінці у Фейсбуці.

СБУ ініціювала лінгвістичні експертизи висловлювань священника й вони підтвердили факти його інформаційно-підривної діяльності проти України. У помешканні священника правоохоронці провели обшуки, у результаті яких вилучили 2 мобільні телефони та планшет з доказами його антиукраїнської діяльності, додали у поліції.

На підставі зібраних доказів настоятелю храму УПЦ (МП) повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань та за іншими ознаками;
  • виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників.

Священнику загрожує до 5 років тюрми.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності