• Головна
  • Україна
  • На Буковині громада перейшла до ПЦУ після відмови священника УПЦ МП відспівати загиблого воїна

На Буковині громада перейшла до ПЦУ після відмови священника УПЦ МП відспівати загиблого воїна

Миколаївська церква у селі Виженка Чернівецької області

Священник УПЦ МП не впускав до храму родину з тілом захисника, якого рік вважали зниклим безвісти

У селі Виженка у Вижницькому районі вже друга церква перейшла до Православної церкви України (ПЦУ). Це зробили після того, як священник УПЦ МП у Виженці не впустив родину з тілом загиблого воїна Дмитра Клима до церкви.

Як пише «Молодий буковинець», у цьому селі було два храми. Перший - на честь Іоанна Сучавського (ПЦУ) та Свято-Миколаївська, яка належала до УПЦ МП. «Коли священник цього храму УПЦ МП відмовився відкрити його, аби відспівати загиблого воїна Дмитра Клима, прихожани обурилися і вирішили: в їхньому селі не буде московської церкви, яка є “кагебістською” структурою орди, яка напала на Україну. Вирішили і зробили!» — написала у місцевій спільноті «Голос краю єднає» учасниця Світлана Масловська.

У суботу, 23 березня відбулися збори релігійної громади храму Святителя Миколая. Усі 237 учасників зборів проголосували за перехід храму до ПЦУ.

Про те, що священник УПЦ МП відмовився впустити до церкви родину з тілом загиблого захисника й відспівати його стало відомо 20 березня. Військовослужбовець Дмитро Клим рік вважався зниклим безвісти. Зрештою цього року його тіло знайшли, ідентифікували й передали сім’ї.

Додамо, що скандали за участю священників УПЦ МП у Чернівецькій області відбуваються не вперше. Зокрема, в березні 2023 року священник УПЦ МП на Буковині на похороні загиблого військового заявив, що Крим і Донбас — це не Україна й закликав вірян не йти на війну. Справу проти священника розглядав суд, який визнав його винним у колабораційній діяльності. Утім, священник подав апеляцію на це рішення, після чого апеляційний суд пом’якшив вирок.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності