• Головна
  • Релігія
  • Верховний суд вперше підтвердив законність переходу громади від УПЦ МП до ПЦУ

Верховний суд вперше підтвердив законність переходу громади від УПЦ МП до ПЦУ

Верховний суд вперше визнав законним перехід громади від УПЦ МП до ПЦУ

До цього мешканцям громади відмовили у судах першої та апеляційної інстанції

Верховний суд визнав законним перехід релігійної громади села Калинівка Житомирського району від Української Православної Церкви Московського Патріархату до Православної Церкви України. До цього громада не могла здійснити перехід, оскільки це заборонили робити суди першої та апеляційної інстанції, повідомила пресслужба Верховного суду у середу, 3 квітня.

Віряни, які були проти переходу, подали до суду

Як йдеться в повідомленні, мешканці села Калинівка Житомирського району вирішили перейти від Української Православної Церкви Московського Патріархату до Православної Церкви України. Проте, частину жителів громади це рішення не влаштувало і вони подали до суду. Суди першої та апеляційної інстанції не дозволили громаді завершити перехід до ПЦУ, тож мешканці звернулися до Верховного суду.

“Вирішуючи питання про межі втручання держави у право на свободу віросповідання, Велика Палата ВС як засадничим положенням керувалася тим, що завданням суду є визначення того, чи заходи, вжиті на національному рівні, є виправданими та пропорційними, а також наскільки виправданим є втручання суду у внутрішні справи релігійної громади“, — розповіли у пресслужбі ВС. Відтак Верховний суд визнав законним право громади змінити свою канонічну приналежність та перейти до Православної церкви України.

Нагадаємо, журналісти LVIV.MEDIA розповіли, про те, як визначають дати святкування Пасхи, та чому вони не збігаються після переходу церков на новий календар. Також на Львівщині священник збирає гроші на відновлення згорілої вщент дерев’яної церкви у селі Сможе. 150-річна церква є пам'яткою архітектури національного значення.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності