На Львівщині загорілась дерев’яна церква: вогонь знищив її повністю

пожежа у церкві у селі Сможе Стрийського району на Львівщині

Церква датується 1874 роком. Вона повністю знищена вогнем. Врятували лише дзвіницю

На Львівщині горить 150- річна дерев’яна церква. Це чинна дерев'яна церква Святого Архангела Михайла, пам'ятка архітектури національного значення. Інформацію про пожежу у церкві у селі Сможе Стрийського району на Львівщині рятувальники отримали 23 березня о 10:53. Про це LVIV.MEDIA повідомили у пресслужбі ДСНС Львівщини.

У ДСНС розповіли, що рятувальники вже виїхали на місце пожежі та працюють над ліквідацією займання.

Станом на 13:00 пожежу вдалося локалізувати та ліквідувати

Вогнеборці повідомили, що пожежа виникла в дерев’яній церкві, розміром 27х7м, висотою 20 м. На момент прибуття вогнеборців полум’я поширилось на значну площу, й охопило більшу частину будівлі. Існувала загроза перекидання загорання на поруч розташовану дерев'яна двоярусну дзвіницю храму.

Пожежа спричинила щільне задимлення, тому рятувальники працювали в апаратах захисту органів дихання.

Складність гасіння пожежі полягала у швидкому поширенні вогню дерев’яними конструкціями. Під час ліквідації відбувся обвал куполів церкви.

“Церква повністю знищена вогнем. Врятовано дзвіницю”, — йдеться у повідомленні.

До ліквідації пожежі залучили 40 рятувальників та 6 одиниць спецтехніки. Обставини та причина виникнення пожежі встановлюються. Внаслідок події ніхто не постраждав.

Церква Святого Архангела Михайла 

Церква Святого Архангела Михайла — чинна дерев'яна церква, пам'ятка архітектури національного значення, у селі Сможе на Львівщині. Використовується спільно громадою УГКЦ і ПЦУ.

Храм розташований на сільському цвинтарі. Від 1979 року входить до пам'яток архітектури державного, а тепер — національного значення.

У своєму плануванні церква дерев'яна, тризрубна, триверха. Її спорудив відомий у Бескидах майстер Лука Снігур у 1874. Храм був патроном “Інституту убогих і сиріт Станіслава графа Скарбка”. Під час II світової війни церква була дещо пошкоджена гранатами в лютому 1915 року, але парафіяни у 1916 році її відновили. Недалеко від церкви були вириті окопи, а на плебанії була конюшня. Тоді в селі згорів лише один будинок.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності