• Головна
  • Україна
  • Румунська православна церква хоче створити парафії в Україні

Румунська православна церква хоче створити парафії в Україні

Патріарший собор Румунської православної церкви в Бухаресті, фото Wikimedia / fusion-of-horizons

Українські православні церкви виступили проти дій Румунської православної церкви

Румунська православна церква заявила про намір створити на території України свою структуру. У відповідь Православна церква України надіслала листи до Румунського та Вселенського патріархів, обґрунтувавши свою позицію. Водночас Українська православна церква Московського патріархату, яка налічує близько 100 румуномовних парафій, заявила, що сприйняла рішення зі «здивуванням та стурбованістю».

Як повідомило пізно ввечері в суботу, 9 березня «Громадське», в останній день лютого священноначальність РумПЦ на Священному Синоді погодила створення юридичної організації, яка повинна об’єднати румунські православні громади в Україні, цитувало рішення Синоду офіційне церковне агентство Basilica. У рішенні пояснювалося, що це потрібно для «відновлення спілкування з Матір’ю-Церквою», тобто Румунським патріархатом. Структуру назвали Румунська православна церква України. На її організацію Синод надав «благословення, заохочення та підтримку».

Крім того, Синод підтвердив, що всі православні священнослужителі в Молдові, які приєдналися до Бессарабської митрополії Румунського патріархату, є канонічними. Ця митрополія поширює свою юрисдикцію на всю Молдову, проти чого протестує Молдовська православна церква московського патріархату, а крім того, включає також деякі парафії за її межами, зокрема святих Петра і Павла в селі Комишівка Ізмаїльського району Одеської області.

Як відреагували українські церкви на спроби Румунії створити в Україні свої парафії

Православна церква України провела засідання свого Священного Синоду через тиждень після рішення РумПЦ. У повідомленні за його підсумками детально розповіли, чому Румунський патріархат не може претендувати на парафії в Україні. Так, серед іншого, у повідомленні ПЦУ наголошується, що відповідно до канонічного порядку і Томосу про автокефалію ПЦУ на всій міжнародно визнаній території України канонічну юрисдикцію має лише ПЦУ, і ніяка інша церква. У ПЦУ наголосили, що є «люблячою Матір’ю-Церквою» для всіх православних в Україні, незалежно від їхнього етнічного походження. Також Священний Синод нагадав, що ще у 2019 році утворив Православний румунський вікаріат для румуномовних парафій.

Крім того, ПЦУ посилається на собор 1872 року в Константинополі, який визначив, що православні структури не можуть утворюватися виключно за етнічним принципом, адже це вважатиметься етнофілетизмом — змішуванням національного з церковним. Зрештою ПЦУ вирішила надіслати листи до Вселенського патріарха Варфоломія та Румунського патріарха Даниїла, в яких пояснила свою позицію.

Українська православна церква Московського патріархату, в якій налічувалося близько сотні румуномовних православних парафій, і яка теж вважає Україну своєю канонічною територією, також через тиждень зробила заяву. Там кажуть, що сприйняли рішення РумПЦ «зі здивуванням та стурбованістю», і теж наголошують, що румунська структура в Україні суперечитиме канонічному устрою церковного життя, яке засновується на територіальному, а не на національному принципі. УПЦ МП закликала Румунський патріархат переглянути своє рішення і «не затьмарювати традиційно добрих стосунків» між церквами.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності