• Головна
  • Україна
  • Єпископ УПЦ МП стягнув з журналістів 30 тис. грн за наклеп про близькість з неповнолітнім

Єпископ УПЦ МП стягнув з журналістів 30 тис. грн за наклеп про близькість з неповнолітнім

Єпископ УПЦ МП Никита, фото Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ МП

Єпископ УПЦ МП Никита відсудив гроші в журналістів, які першими написали про його близькість з неповнолітнім. Саме ж повідомлення суд визнав наклепом

Суд визнав неправдивою інформацію про те, що єпископа УПЦ МП Никиту «заскочили в момент фізичної близькості з 17-річним хлопцем» під час обшуків працівниками СБУ собору у Чернівцях. Видання «Лівий берег», яке першим написало про це, зобов'язали компенсувати єпископу моральну шкоду, йдеться в рішенні Шевченківського районного суду Києва від 2 квітня, пише «Суспільне».

«Визнати недостовірною інформацію, розміщену та поширену інтернет-виданням “Лівий берег” в публікації, а саме інформацію наступного змісту: “…під час обшуку співробітники СБУ заскочили в момент фізичної близькості секретаря Чернівецької єпархії УПЦ МП з 17-річним хлопцем, що співає в місцевому хорі”», — сказано у рішенні суду.

Єпископ Никита відсудив у журналістів гроші за моральну шкоду

Згідно з рішенням суду, «Лівий берег» має сплатити єпископу 10 тисяч гривень — в таку суму єпископ оцінив моральну шкоду, якої йому завдала ця публікація. Крім того, «Лівий берег» має сплатити понад дві тисячі гривень судового збору. Окремо 20 тисяч гривень та вартість судового збору стягнуть із шеф-редакторки видання Соні Кошкіної, яка опублікувала фото з місця обшуків у своєму Telegram-каналі.

Також видання та його шеф-редакторка зобов'язані спростувати інформацію, яку поширили, впродовж 15 днів з дня набрання рішення суду законної сили. Йдеться про матеріал, який опублікували 25 листопада на сайті «Лівого берега» (lb.ua) з посиланням на власні джерела, про те, що правоохоронці «заскочили в момент фізичної близькості секретаря Чернівецької єпархії УПЦ МП Архімандрита Никиту з 17-річним хлопцем, що співає в місцевому хорі».

Рішення суду може бути оскаржене впродовж 30 днів з дня його проголошення. Кошкіна та «Лівий берег» інформацію про це рішення поки не коментували.

Якою була реакція Никити на обшуки та появу його оголених фото

У грудні 2022 року єпископ Никита подав до суду позов проти видання "Лівий берег" через нібито наклеп на нього і публікацію фото з обшуків у соборі в Чернівцях. Він також позивався щодо захисту честі та гідності. Позов стосується двох світлин із зображеннями єпископа Никити та оголеного неповнолітнього юнака, які зробили під час обшуків на території церкви. Никита вважає, що на основі цих фото був створений фейк.

За словами Никити, ані йому, ані митрополиту Мелетію не вручали підозр щодо злочину проти неповнолітнього юнака. Також невідомо, звідки фото з'явились у журналістів.

Що відомо про обшуки у соборі УПЦ в Чернівцях

25 листопада 2022 року у соборі УПЦ в Чернівцях працівники СБУ провели обшуки. Згодом заявили, що знайшли документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівників єпархії. Також виявили «методички» від кураторів з Москви нібито щодо того, як проводити церковні літургії після повномасштабного вторгнення.

У листопаді 2022 року, за два дні до скандалу, архімандрит Чернівецько-Буковинської єпархії Никита став єпископом Івано-Франківським та Коломийським.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності