• Головна
  • Україна
  • Журналісти довели причетність двох нардепів до кремлівської агентури в УПЦ МП

Журналісти довели причетність двох нардепів до кремлівської агентури в УПЦ МП

Одним з двох нардепів є Артем Дмитрук (на фото), якого виключили зі «Слуги народу в 2021 році

Йдеться про нардепів Артема Дмитрука та Артема Культенка

Журналісти Bihus.Info випустили сюжет про кремлівську агентурну мережу, що діє в Україні й за кордоном на основі церкви Московського патріархату та має на меті дестабілізувати внутрішньополітичну ситуацію. В сюжеті, зокрема, фігурує позафракційний нардеп Артем Дмитрук, якого у 2021 році виключили зі «Слуги народу», а також Артем Культенко, який входить до «Слуги народу».

Журналісти заявили, що знайшли докази співпраці Дмитрука з підозрюваним у п'яти злочинах проти України священником УПЦ МП Сергієм Чертиліним. Журналісти також показали скриншот листування: Чертилін розповів «комусь головному» про «результат» зустрічі з Дмитруком. З оприлюдненого листування випливає, що нардеп Дмитрук готовий до «повної співпраці».

Дмитрук зазначив, що вдалося переконати деяких колег у парламенті щодо законопроєкту №8371 про заборону в Україні російських релігійних організацій. Цим документом пропонується заборонити УПЦ МП і його ухвалили лише в першому читанні — на друге читання нібито бракує голосів.

У сюжеті розповідається, як нардепам пропонували блокувати законопроєкт, завалюючи його правками — «можна і брєдовими». Правки передавали через народного депутата від «Слуги народу» Артема Культенка, який, як і вже згаданий Дмитрук, не голосував за законопроєкт у першому читанні.

Дмитрук у розмові з авторкою розслідування підтвердив, що в нього була зустріч із приводу «захисту» УПЦ МП в Україні. Він сказав, що відстоює права всіх громадян України, незалежно від їхніх релігійних переконань.

Як повідомляв LVIV.MEDIA, 12 березня СБУ заявила, що знешкодила масштабну агентурну мережу ФСБ, яка «під прикриттям» УПЦ МП намагалася дестабілізувати ситуацію в Україні. Обшуки, зокрема, пройшли в учасників «Спілки православних журналістів».

12 квітня СБУ прийшла з обшуками і вручила підозру заступнику голови відділу зовнішніх відносин УПЦ МП протоієрею Миколі Данилевичу — учаснику делегації, яка у 2017 році разом з проросійським ексдепутатом Новинським вмовляла Варфоломія не давати Томос ПЦУ.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності