• Головна
  • Україна
  • Війна сповільнила, але не зупинила український автопром: як живе галузь зараз

Війна сповільнила, але не зупинила український автопром: як живе галузь зараз

Війна сповільнила, але не зупинила український автопром: як живе галузь зараз

Оскільки війна з Росією виснажує національний автопарк, його потрібно буде поповнювати вживаними автомобілями з-за кордону

Сектори збирання автомобілів, запчастин і продажів в Україні продовжують працювати, попри російське повномасштабне вторгнення.

Україна колись була автомобільним центром Радянського Союзу, виробляючи великі обсяги автомобілів ЗАЗ і ЛАЗ. Після здобуття незалежності виробництво почало деградувати, впавши на 98% між 2008 і 2018 роками, за даними Асоціації автовиробників України (Укравтопром). Проте Україна зберегла виробничу базу для виробництва автомобілів та стала ключовим партнером для західних, а останнім часом і китайських виробників, пише WardsAuto.

Такі бренди, як Skoda, Hyundai та JAC Motors, випускаються в Україні, зокрема, на заводах «Богдан» у містах Черкаси та Луцьк, а також на заводі «Єврокар» поблизу Ужгорода. Тим не менш, на початку 2022 року виробничі лінії зазвичай випускали лише 1 000 легкових автомобілів на місяць, за даними українського Інституту дослідження автомобільного ринку.

Виробництво сильно постраждало через повномасштабне вторгнення, яке Росія почала 24 лютого 2022 року. Так, видання Auto Consulting стверджує, що жодному українському виробнику не вдалося випустити понад 10 000 автомобілів минулого року, і лише три створили понад 5 000.

Російський ракетний обстріл у червні 2022 року завдав шкоди великому Кременчуцькому автомобільному заводу, який виробляє цивільні та військові вантажівки.

У перші місяці війни Україна майже повністю припинила виробництво транспортних засобів, особливо російських моделей, які стали в Україні поза законом. З тих пір виробництво відродилося, хоча деякі компанії, такі як «Богдан» і «АвтоКрАЗ», відтоді зосередили свої потужності на постачанні української армії.

За даними Інституту дослідження автомобільного ринку, з повномасштабним вторгненням Росії було знищено майже 500 тисяч автомобілів, в основному через обстріли. Ще 300 тисяч транспортних засобів покинули країну, оскільки біженці їхали за кордон. Також багато техніки поспішно передали українським військовим.

Тим часом, оскільки Україна отримує значну фінансову підтримку від своїх західних союзників, розвинувся значний сектор імпорту. Так, за даними Державної митної служби України, для потреб Збройних Сил України з-за кордону закуплено близько 60 тисяч одиниць техніки.

Генеральний директор Інституту дослідження автомобільного ринку Станіслав Бучацький зазначає, що попит на нові автомобілі в Україні, який і так падав до вторгнення, залишається низьким. З 2021 по 2022 рік реєстрація нових автомобілів впала на 61,2%. Проте ринок вживаних авто активізувався.

«В Україні значно домінує вторинний ринок. Ринок нових автомобілів надзвичайно малий, (3000-5000) на місяць. Загалом автомобільний ринок України відновився приблизно на 80% від рівня до початку повномасштабного вторгнення», – каже Станіслав Бучацький.

Так, у липні 2022 року, одному з найкривавіших місяців війни, реєстрація вживаних автомобілів досягла історичного максимуму, на 135% більше, ніж за той самий період 2021 року.

 «Минулого року був короткий період, протягом якого можна було ввозити автомобілі з-за кордону без оподаткування». Це сталося в квітні і дозволило трейдерам переправляти транспортні засоби через польський кордон за ціною до 30% нижчою, ніж зазвичай, які потім розповсюджувалися по Україні для продажу. Імпорт деякий час різко зріс, поки на початку липня (2022 р.) не було скасовано виняток для транспортних засобів. Від мита тепер звільняється лише імпорт електромобілів. Як правило, вони виробляються в Європі, а імпорт нових або вживаних автомобілів з віддалених країн, зокрема зі США, є дуже проблематичним. Основна проблема доставки автомобілів зі США в Україну – це заблоковані морські порти. Довелося шукати нові логістичні маршрути через порти Європи», – розповідає гендиректор Інституту дослідження автомобільного ринку.

Крім того, імпорт вживаних автомобілів стримується тим фактом, що через воєнний стан чоловіки не можуть залишати Україну та ввозити транспортні засоби приватно чи для комерційних підприємств.

Протягом кількох місяців після початку повномасштабного російського вторгнення автомобільному ринку також перешкоджав гострому браку палива, причому військові мали пріоритет у постачанні. Втім зараз постачання палива для цивільного населення повернулося до нормального рівня.

Що стосується складу українського ринку легкових автомобілів, то найбільш імпортованою маркою в травні 2023 року був Volkswagen, за даними Інституту дослідження автомобільного ринку (3 400 нових автомобілів).

Водночас частка електромобілів в Україні продовжує зростати. Зокрема у травні українці придбали 4 000 нових та вживаних електромобілів, що на 54% більше, ніж у травні 2022 року. Більше половини з них були привезені з-за кордону, особливо високими були продажі Nissan Leaf.

«Продажі справді постійно зростають, чому сприяє розширення пропозиції як більш доступних авто з пробігом, так і нових китайських електрокарів, які можуть впевнено конкурувати з бензиновими моделями», — пояснює Станіслав Бучацький.

Однією з відмінностей українського ринку є раннє впровадження китайських електромобілів, таких як Geely, ще у 2008 році. Постачання європейських електромобілів, таких як Volkswagen e-Golf та Renault Zoe, різко зросло пізніше, перед повномасштабним вторгненням.

Натомість в українському секторі автомобільних запчастин ситуація стабільна. На початку війни більшість заводів припинили виробництво, але відновили його через кілька місяців. За словами українського виробника електроніки VD Mais, зважаючи на те, що вторгнення спричинило проблеми з постачанням для збирачів та вторинного ринку, клієнти звернулися до українських заводів із проханням створити стратегічний резерв. Згідно з даними компанії, продажі запчастин для європейської промисловості сповільнилися, але не зменшилися.

«В Україні є велика потреба в автомобілях. Середній рівень автомобілізації сьогодні становить близько 260 автомобілів на 1 000 осіб, тоді як в ЄС він становить близько 600», — каже гендиректор Інституту дослідження автомобільного ринку.

Оскільки вторгнення виснажує національний автопарк, його потрібно буде поповнювати вживаними автомобілями з-за кордону. І якщо Україні вдасться перемогти Росію та приєднатися до ЄС, її сектор нових автомобілів значно розшириться.

Україна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності