• Головна
  • Україна
  • Вакцину проти вірусу папіломи людини включать до календаря щеплень

Вакцину проти вірусу папіломи людини включать до календаря щеплень

вірус папіломи

Включення вакцини від ВПЛ, імовірно, відбудеться після війни

Вакцину проти вірусу папіломи людини у майбутньому включать до календаря щеплень, повідомив головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін в інтерв’ю «Громадському радіо». З його слів, Це вкрай ефективна вакцина, яка в достатньо високому відсотку випадків дає майже 100-відсоткову гарантію від подальшого розвитку раку шийки матки.

Він зауважив, що Національний календар профілактичних щеплень формується від епідемічних ризиків, вакцинального статусу дітей та від фінансових можливостей держави.

«Включення до Нацпереліку кожної вакцини тягне за собою щонайменше декілька мільярдів видатків державного бюджету. Після того, коли оцінюється співвідношення користі, ризиків та можливості впровадження нових антигенів, тоді проводиться засідання Національної технічної групи експертів із питань імунізації та ухвалюється рішення», — повідомив Кузін.

Водночас він наголосив, що через інфляційні процеси, війну та потребу збільшення оборонної частини бюджету Міністерство охорони здоров’я, як й інші міністерства, відчуває дефіцит державного бюджету. Через це МОЗ не може розширювати перелік антигенів. Однак, за його словами, міністерство вже має певні рішення Національної технічної групи експертів, які пропонували включити серед нових антигенів такі як вакцину проти вірусу папіломи людини.

Також Кузін розповів, що МОЗ має рішення про оптимізацію поточного календаря щеплень та перехід на вакцини, коли одним щепленням вводиться декілька антигенів. «На сьогодні ще триває дискусія щодо цього з Міністерством фінансів. Але шанси, що ці вакцини будуть включені до Нацпереліку під час дії воєнного стану, є малоймовірними», — наголосив Ігор Кузін.

Нагадаємо, що на Львівщині зафіксували низький рівень вакцинації від гепатиту В.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності