На Львівщині фіксують високу кількість нещеплених від гепатиту дітей

Українці не вакцинують дітей від гепатиту: чим це загрожує

Львівщина одна з областей, де фіксують низький рівень вакцинації від гепатиту

Львівська область увійшла до регіонів, де фіксують найменшу кількість дітей, які отримали щеплення від гепатиту В. Про це в понеділок, 29 квітня, Повідомило Міністерство охорони здоров’я.

За інформацією міністерства, загалом за три місяці 2024 року в Україні щеплення від гепатиту В отримали лише 61% дітей. Серед регіонів, де найменше дітей віком до одного року отримали щеплення від гепатиту В, є Львівська область. В цьому регіоні щеплення отримали лише 44,5% таких дітей, тобто менш як половина. Відповідно решта дітей нещеплені.

Також до регіонів, де за три місяці 2024 року зафіксували найменше щеплених від гепатиту дітей, потрапили:

  • Херсонська область (7,7% дітей віком до року отримали щеплення);
  • Чернівецька (27,8%);
  • Тернопільська (28,2%);
  • Закарпатська (34%);
  • Одеська (47%).

Торік Львівщина також увійшла до переліку регіонів з низькою кількістю щеплених від гепатиту дітей. В області за рік від гепатиту вакцинували 56,1% дітей.

Що таке гепатит В

Гепатит В — це вірусна інфекція, що вражає печінку і може викликати як гостру, так і хронічну форми хвороби. Вірус передається контактом із кров'ю або іншими рідинами організму інфікованої людини.

Вірус гепатиту В може виживати за межами організму людини щонайменше 7 днів. Протягом цього періоду вірус може викликати інфекцію при потраплянні в організм нещепленої людини.

ЯК ПЕРЕДАЄТЬСЯ ГЕПАТИТ В

Гепатит В може передатися:

  • від інфікованої матері дитині;
  • від інфікованої дитини неінфікованій дитині протягом перших 5 років життя;
  • статевим шляхом під час незахищеного статевого акту;
  • зі слиною через поцілунок, зубну щітку (при активній формі захворювання вірус гепатиту B може міститися у слині у достатній кількості для зараження);
  • менструальними, вагінальними виділеннями і сім’яною рідиною;
  • у результаті повторного використання шприців і голок в медичних установах чи серед користувачів ін'єкційних наркотиків.

Крім того, інфікування може статися під час медичних процедур, нанесення татуювань або використання лез для гоління або подібних предметів, заражених інфікованою кров'ю.

При звичайних побутових контактах — рукостисканні, обіймах, розмові, користуванні спільним посудом тощо з інфікованою людиною — вірус гепатиту В не передається.

Кому найбільше загрожує гепатит В

Найбільше гепатит загрожує дітям до року. Саме у цьому віці 90 % вірогідності, що гепатит В стане хронічною хворобою. Ризик знижується, коли дитина стає старшою.

Приблизно у 30-50 % дітей, інфікованих у віці від 1 до 6 років, розвивається хронічний гепатит В. У 20-30 % людей, інфікованих гепатитом В у дитинстві, надалі розвивається цироз та рак печінки.  

Як і коли треба вакцинуватися від гепатиту В

Хронічний гепатит В — невиліковний, але йому можна запобігти завдяки вакцинації. Щеплення ефективно перешкоджає інфікуванню та появі хронічних наслідків у 96%. Захист зберігається щонайменше 20 років, а у деяких випадках — протягом усього життя.

За Національним календарем профілактичних щеплень дитина має отримати три дози вакцини:

  • перше щеплення — протягом 24 годин після народження (ВООЗ рекомендує якнайшвидше вакцинувати новонароджених дітей проти гепатиту В);
  • друге щеплення — у два місяці;
  • третє щеплення — у шість місяців.

Якщо дитину не вакцинували вчасно, вакцинація проводиться за схемою «0-1-6», тобто друга вакцина вводиться через місяць після першої, третя — на шостий місяць.

Станом на 29 квітня в Україні доступно 510 818 доз вакцин — ними забезпечена кожна область.

Читайте також про те, чому в Україні зросла захворюваність на кашлюк — ще одну небезпечну для дітей хворобу й дізнайтесь, коли й кому треба вакцинуватися від коклюшу.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності