У Львівській ОВА розповіли, скільки виявили випадків хворих на гепатит в області

У Львівській ОВА розповіли, скільки виявили випадків хворих на гепатит в області

Інкубаційний період гепатиту становить 6 місяців

За останні шість місяців у Львівській області виявили 49 випадків захворювання на вірусний гепатит.

Про це розповіла Наталія Іванченко, керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ.

За її словами, це майже вдвічі більше ніж в аналогічний період минулого року. Часто люди дізнаються про діагноз випадково.

«На Львівщині є випадки захворювання на вірусні гепатити. За шість місяців 2023 року ми маємо 49 нових випадків захворювання на гострий вірусний гепатит В – це майже у два рази більше ніж за аналогічний період минулого року. Якщо говорити про вірусний гепатит С, то зареєстровано 12 випадків (13 у минулому році)”, – зазначає Наталія Іванченко.

Інкубаційний період гепатиту становить 6 місяців – від моменту потрапляння збудника в організм до перших клінічних ознак хвороби.

Вакцинація від гепатиту

Отримавши три дози вакцини, ви будете захищені від вірусного гепатиту В. Вакцину від гепатиту В називають вакциною проти раку, адже цей вірус може викликати рак печінки. Для дітей вакцинація безкоштовна, а також зараз безкоштовно можуть вакцинуватися медичні працівники та військовослужбовці.

Якщо відбулася «аварійна» ситуація, наприклад поранення незрозумілим предметом на вулиці, необхідно звернутися з подальшою вакцинацією за експрес-схемою від гепатиту В (якщо людина не була вакцинована).

Чи виліковний гепатит?

Гепатити А, С та Е – виліковні.

Гепатит В виліковний в залежності від вчасності лікування або ж застосовується пожиттєвий прийом препаратів, який захистить від цирозу печінки, раку печінки або принаймні від швидкості розвитку цих ускладнень.

Нагадаємо, раніше LVIV.MEDIA дізналося у лекторки з питань донорства та менеджерки проєктів у «Донор.UA» Людмили Лінник, хто може бути донором в Україні, як відбувається сама процедура та які протипоказання має донація.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності