Факти про гепатит, які можуть врятувати життя

Факти про гепатит, які можуть врятувати життя

Гепатит займає 2-е місце за рівнем смертності серед інфекційних хвороб.

28 липня відзначають  Всесвітній день боротьби з гепатитом.За даними ВООЗ тільки  9% людей із хронічним вірусом гепатиту B і 20% з інфікованих вірусним гепатитом C знають про свій діагноз. Щороку у світі помирає майже 1,5  мільйони людей від гепатиту та ускладнень хвороби.  Кількість інфікованих гепатитом C в Україні становить близько 1,3 мільйонів людей, а гепатитом B – у понад 500 тисяч людей. Розповідаємо, що таке гепатит та про симптоми хвороби. Гепатит — це запалення печінки. Існує 5 основних типів гепатиту — A, B, C, D і E. Типи В та С призводять до цирозу та раку печінки. Гепатит А (жовтуха) — інфекційна хвороба, вражає печінку. Передається, якщо пити брудні воду та харчі. Від цього типу гепатиту людина рідко помирає. Проте він викликає хронічні захворювання печінки.Гепатит В — найнебезпечніший серед інших видів гепатиту. Передається через контакт з рідинами хворого. У тому числі й через кров. Інші види інфікування: від матері до дитини, через незахищені статеві акти. Також через маніпуляції з кров’ю: тату, манікюр, переливання, манікюр тощо. Гепатит В не передається повітряно-крапельним шляхом. Ним не заразитися при годуванні груддю, рукостисканні, тоді коли людина купається у басейні. Якщо не лікувати його, тоді хвороба стане хронічною та невиліковною.У віці до одного року 90% вірогідності, що цей вид гепатиту стане хронічним. Тому, вакцина від гепатиту В — перше щеплення, яке отримує новонароджений. Гепатит C — може протікати безсимптомно. Людина відчуває втому, але не пов’язує це із хворобою. Лікувати інфекцію доводиться від 12 до 24 тижнів. Передається статевим шляхом та через кров. У групі ризику медики та ті, хто вживає ін’єкційні наркотики. Гепатит D — інфікуватись ним можна паралельно або після гепатиту В. Рідко передається від матері до дитини. Проте передається через кров та інші фізіологічні рідини людини. Інфекція гепатиту D за хронічного гепатиту B прискорює розвиток тяжчого захворювання у 70–90% людей. Також спричиняє ранній розвиток цирозу печінки.Гепатит E — передається фекально-оральним шляхом. Для вагітних та породіль характеризується тяжким перебігом. Вірус гине при кип’ятінні та від антисептиків, але довго живе у прісній воді. 

Що варто знати про вакцини від гепатиту

Вакцину від гепатиту В роблять новонародженим тричі. Захист зберігається щонайменше 20 років, а в деяких випадках — протягом усього життя. Однак це щеплення ввели до програми імунізації дітей в Україні лише з 2001 року. Тож тим, хто народився раніше, варто проконсультуватися з сімейним лікарем та зробити щеплення. Вакцина від гепатиту В може попередити гепатит D. Також можна вакцинуватися від гепатиту А за власний кошт. Ця вакцина не включена до календаря щеплень. Також варто пам’ятати, що вакцини проти гепатиту С не існує. Профілактикою гепатиту С : 

  1. миття, дезінфекція рук та носіння рукавичок 
  2. тестування крові на гепатити В та С
  3. використання презервативів
  4. використання стерильного обладнання 

Важливо ретельно мити овочі та фрукти та кип’ятити воду, не пити її з відкритих водойм. Зубна щітка та бритва повинна бути для однієї людини. Будь-які плями крові слід відмити слабким розчином хлорки. Зазначимо, що раніше МОЗ наголошувало на тому, що людям з хронічним гепатитом необхідно вакцинуватися від коронавірусу. Адже вакцина лише вакцина захистить або суттєво полегшить перебіг хвороби.

Суспільство

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності