• Головна
  • Світ
  • Компанія AstraZeneca вперше визнала, що її вакцина від ковіду може спричинити тромбоз

Компанія AstraZeneca вперше визнала, що її вакцина від ковіду може спричинити тромбоз

Вакцину компанії AstraZeneca звинувачують у небезпечних побічних діях.

Це зізнання міститься в одному з офіційних документів компанії, який вона подала до суду

Британсько-шведська фармацевтична компанія AstraZeneca вперше визнала, що її вакцина від Covid-19 може спричинити смертельний побічний ефект згортання крові, йдеться про тромбоз. Про це  29 квітня написала британська газета Daily Mail.

51 позов на 100 млн фунтів стерлінгів

Таке зізнання компанія зробила під час розгляду колективного позову десятків сімей, які стверджують, що вони або їхні близькі були скалічені або померли від неякісної вакцини. Адвокати, які представляють інтереси потерпілих і сімей, стверджують, що вакцина була «дефектним продуктом», який «не був таким безпечним, на що сподівалися споживачі». 

Компанія AstraZeneca, офіс якої знаходиться в Кембриджі, заперечує висунуті претензії. Однак в одному з документів, який поданий до суду, визнала, що її вакцина «у дуже рідкісних випадках може спричиняти тромбоз з синдромом тромбоцитопенії  ».

Одним із тих, хто вимагає компенсації за втрачене здоров’я, пов’язане з вакциною AstraZeneca, є батько двох дітей та ІТ-інженер Джеймі Скотт. Після вакцинації в квітні 2021 року він отримав черепно-мозкове ушкодження через тромб, у чоловіка виникла мозкова кровотеча. Відтоді він не може працювати. Це одна з 51 справ, які наразі подані до Високого суду Великобританії з вимогами відшкодування збитків на загальну суму близько 100 мільйонів фунтів стерлінгів. 

Ще однією позивачкою, яка пережила крововилив у мозок після вакцинування AstraZeneca, стала Мелле Стюарт, австралійська акторка, яка мешкає у Великій Британії. Після важкого інсульту 42-річна жінка втратила здатність нормально розмовляти. Зараз вона ледь-ледь говорить. Мелле Стюарт також подала на AstraZeneca до суду.

Перші випадки тромбозу виявили у березні 2021

Перші випадки з тромбозом після введення AstraZeneca в Європі виявили ще в березні 2021 року, трохи більше ніж через два місяці після того, як вакцину вперше застосували у Великій Британії. Зараз вважають, що ризик отримати тромбоз з синдромом тромбоцитопенії складає приблизно 1 на 50 000 ін’єкцій. Водночас завдяки використанню вакцини AstraZeneca під час пандемії коронавірусу вдалося врятувати близько 6 мільйонів життів у всьому світі. 

Довідка: вакцина AstraZeneca — вакцина проти COVID-19, розроблена Оксфордським університетом та AstraZeneca на основі модифікованого аденовірусу шимпанзе  та вводиться внутрішньом'язово. Вважають, що її введено понад 150 мільйонів доз. Загалом у Великобританії було розпродано близько 50 мільйонів доз препарату AstraZeneca. Згідно з даними британського Агентства з контролю за ліками і медичною продукцією, щонайменше 81 британець помер від утворення тромбів, очевидно пов’язаних з ін’єкцією AstraZeneca, як пише Daily Mail.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності