В Україні зафіксували новий штам коронавірусу – “Дженні”

В Україні зафіксували новий штам коронавірусу  – “Дженні”

Дев’ять випадків захворювання виявили у п’яти областях країни

За три тижні січня в Україні вже зареєстрували кілька випадків захворювання на новий субваріант штаму коронавірусу “Омікрон” – JN.1, який називають “Дженні”. Захворіли дев’ять людей у Сумській, Волинській, Черкаській, Рівненській та Запорізькій областях. Про це 23 січня повідомив головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

"Три випадки – на Сумщині, по два – у Волинській і Черкаській областях та по одному – у Рівненській і Запорізькій областях. Вірус SARS-CoV-2 постійно мутує та ухиляється від імунної відповіді, тобто швидше вражає ослаблений імунітет, тож захворіти можуть навіть раніше вакциновані. Однак набутий після вакцинації імунітет знижує ризики ускладнень під час хвороби", – зазначив Кузін. 

За словами головного лікаря, серед захворілих в Україні, з дев’яти людей лише одна мала два щеплення проти COVID-19. Зважаючи на клінічні симптоми медики зафіксували середній або легкий перебіг захворювання, лише одного пацієнта госпіталізували до лікарні. Вік пацієнтів – 27-73 роки.  

Довідково: вперше цей субваріант виявили у США у вересні 2023 року. Пізніше — у інших країнах світу, зокрема Індії, Китаї, Великій Британії. ВООЗ класифікувала його як субваріант, який “представляє інтерес”, через його швидке поширення. За даними Центру з контролю та профілактики захворювань США (CDC) станом на 5 січня 2024 р. на JN.1 припало приблизно 62% усіх варіантів SARS-CoV-2, що циркулюють. 

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності