• Головна
  • Здоров’я
  • На Львівщині зростає захворюваність на COVID-19: хто ризикує потрапити в лікарню

На Львівщині зростає захворюваність на COVID-19: хто ризикує потрапити в лікарню

На Львівщині зростає захворюваність на COVID-19: хто ризикує потрапити в лікарню

У групі ризику невакциновані та люди, що займаються самолікуванням

Впродовж останніх десяти днів на Львівщині збільшується кількість хворих на ковід, які потрапляють на стаціонарне лікування. Станом на 20 грудня у Львівській обласній інфекційній лікарні перебуває 17 хворих, які мають різні прояви коронавірусної хвороби. Як розповів LVIV.MEDIA керівник лікарні Сергій Федоренко, у пацієнтів діагностують ускладнення у вигляді пневмонії та плевропневмонії (пневмонія, яка супроводжується запаленням плеври — ред). Вік пацієнтів – від 30 до 63 років.

Більшість з тих хворих є не вакцинованими, або отримали лише одну дозу щеплення. І інший фактор, що хворі були вдома впродовж семи-десяти днів і не зважаючи на високу гарячку, загальну інтоксикацію, катаральні явища не звертались ані до сімейного лікаря чи інших лікарів, а займались самолікуванням”, — розповів Федоренко.

За словами завідувачки пульмонологічного відділення Центру легеневого здоров'я Надії Рудницької, перебіг коронавірусної хвороби цьогоріч загалом є легким. Тяжчий перебіг загрожує людям поважного віку, а також тим, хто має супутні захворювання.

Перебіг захворювання зараз є легшим, але люди, які мають важку супутню патологію: серцево-судинну,  цукровий діабет, ревматологічні захворювання, захворювання нирок, онкологію, хворі, що отримують імуносупресивну терапію, гематологічні захворювання — перебувають у групі ризику і ковід  в них перебігає важче. Також в групі ризику люди після 65 років”, —  каже Рудницька і наголошує, що єдиним методом профілактики надалі залишається вакцинація: “Дія вакцин, які були зроблені раніше, закінчилася, і потрібно робити ревакцинацію

Пульмонологиня зазначає, що зараз захворювання на COVID-19 починається з підвищення температури, закладеності носа, болі в горлі при ковтанні. Раніше спостерігалась втрата нюху, зараз такі випадки рідкість. І радить у випадку підозри обов’язкового зробити тест. Але додає, що вірус мутує, тому про абсолютну правдивість результатів не можна говорити. Якщо ж уже виявили недугу, то найперше, що мав би отримати хворий, — противірусні препарати.

 “А у нас здебільшого самолікування починається з антибіотиків. Втрачається час і люди в тяжкому стані потрапляють в стаціонар. Коли не лікуватися противірусними препаратами, вірус циркулює в організмі і вражає судини, які є по всьому організмі. Що він  уразить чи це буде підшлункова залоза і розвинеться цукровий діабет, чи це буде серце з розвитком серцево-судинних захворювань, в тому числі інфаркту, чи це буде порушення мозкового кровообігу, невідомо. У кожної людини вірус б’є по найбільш незахищеному місці”, — наголошує лікарка.

Згідно з моніторингом Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб в області за минулий тиждень захворюваність на ковід зросла на 15%, і, як прогнозують медики, вона зростатиме і надалі.

Враховуючи, що зараз період різдвяно-новорічних свят, люди частіше ходитимуть в гості, і ризики інфікування є вищими. Отож варто пам'ятати, що епідсезон триває, COVID-19 існує, прохання при появі симптомів зважати, що це може бути ковід, не займатися самолікуванням, щоб уникнути неприємних наслідків”, — резюмує Надія Рудницька.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності