• Головна
  • Світ
  • Час вченої дипломатії в погонах: хто такий Федір Шандор і які завдання чекають на нього в Угорщині

Час вченої дипломатії в погонах: хто такий Федір Шандор і які завдання чекають на нього в Угорщині

Час вченої дипломатії в погонах: хто такий Федір Шандор і які завдання чекають на нього в Угорщині

Президентка Угорщини Каталін Новак затвердила призначення освітянина, а нині ще й військового Федора Шандора на посаду нового посла України в Угорщині. Розповідаємо, хто це такий, та які завдання чекають на нього у новій дипломатичній місії.

«Професор з окопу»

Федір Шандор народився 10 червня 1975 року в Ужгороді. Закінчив спершу історичний, а згодом – юридичний факультети Ужгородського національного університету.  

Доктор філософських наук Федір Шандор пройшов тривалий шлях до свого теперішнього статусу. Почавши простим вчителем географії в одній з ужгородських шкіл, він за 20 років академічної кар’єри змінив кілька посад: викладач кафедри соціальної роботи УжНУ, завідувач кафедри туризму, кафедри туристичної інфраструктури та сервісу і нарешті кафедри соціальної роботи та соціології.

Поза тим пан Федір встигає керувати федераціями регбі та американського футболу Закарпаття. Три роки тому вирішив спробувати себе в політиці. На місцевих довиборах він був обраний до Закарпатської обласної ради від партії «Слуга народу». Докладає неабияких зусиль задля популяризації закарпатського краю, як туристичної перлини України. Була у біографії науковця, а віднедавна вже й дипломата суперечлива сторінка. Певний час він був помічником народного депутата від Партії Регіонів Сергія Мошака. Обов’язки виконував на громадських засадах.

Щойно почалася повномасштабна війна проти Росії, Федір Шандор добровільно став до лав ЗСУ. Воює у складі 68-го батальйону 101-ї бригади територіальної оборони Закарпаття. Одночасно з участю у бойових діях встигає виконувати обов’язки університетського викладача. Порадившись із керівництвом свого підрозділу, зміг влаштувати свій розпорядок дня так, щоб вночі чергувати, а вранці – читати студентам лекції просто з окопів.

Власне, своїй популярності Шандор завдячує якраз таки своєму гострому відчуттю викладацького обов’язку. Одного разу під час чергової інтернет-лекції у травні минулого року його в кадрі піймав побратим. Фото миттєво стало вірусним. Пізніше стало відомо, що цей знаменитий кадр було зроблено на харківському напрямку в перервах між веденням обопільного артилерійського вогню. Ще однією візитівкою майбутнього посла стали його відео з циклу Філософія війни, які він регулярно викладає в мережу. Завдяки цьому прізвисько «Професор з окопу» залишиться за ним надовго.

Угорська місія Федора Шандора

Українсько-угорські відносини перебувають далеко не в найкращому стані практично від самого початку війни у 2014-му році. Каменем спотикання стало навчання угорської нацменшини українською мовою. Згідно із законом України Про освіту від 5 вересня 2017 року, всі громадяни України, в тому числі й представники національних меншин, мають навчатися виключно державною мовою. Це зустріло різкий опір в Угорщині.

Дійшло до того, що офіційний Будапешт на початку 2019 року назвав наш закон про освіту «напівфашистським». Перед цим угорська влада послідовно блокувала засідання в форматі Україна-НАТО. Та й узагалі, гальмувала нашу євроатлантичну інтеграцію, як лише могла. Продовжує це робити так само й зараз. Уже значно більш відкрито виступаючи проти нашої тісної співпраці із союзниками на тлі російського вторгнення.  

Тож передовсім новий посол повинен буде, як почасти угорець (по батьківській лінії), плідно попрацювати з угорською верхівкою, щоб та врешті перестала накладати вето на роботу форматів, які допомагають українській державі інтегруватися в європейські та євроатлантичні структури.

Не менш важливим буде впевнити Орбана і його оточення у потребі виступити разом з рештою західних країн супроти Росії. Приєднатися до інших своїх партнерів по ЄС та НАТО в їхньому спільному тискові на Кремль означає серед іншого і постачання зброї, чи іншої військової допомоги (нелетальної для початку). Аргументом у цій непростій розмові можуть стати зв’язки Федора Шандора з представниками місцевої влади різних угорських міст, які від початку великої війни регулярно допомагають закарпатським підрозділам сил оборони України.

Насамкінець варто сказати, що новому посланцю Києва у його надскладній місії стане реноме не просто напівкровного угорця, а й глибокого шанувальника угорської історії. Свідченням явної прихильності до угорського науково-культурного спадку є хоч би й останній випуск постійної рубрики «Угорська середа» на сторінці новоспеченого посла у Фейсбук.   

Новини світу

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності