• Головна
  • Україна
  • В уряді назвали мету обмежень надання державних послуг чоловікам за кордоном

В уряді назвали мету обмежень надання державних послуг чоловікам за кордоном

Ольга Стефанішина, фото Геннадія Мінченка/Укрінформ

Віцепрем’єрка Ольга Стефанішина заявила, що примусового повернення чоловіків з-за кордону не буде

Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону, заявила віцепрем’єрка з питань євроінтеграції Ольга Стефанішина, коментуючи питання про припинення надання консульських послуг за кордоном.

«Україна ухвалила закон про мобілізацію, і ми маємо розуміти, в якому обсязі ми можемо заміняти хлопців на фронті. Йдеться про потенціал мобілізації — облік та інформацію. І це першочергова мета нашого рішення», — заявила вона в інтерв’ю DW.

За її словами, у травні Україну відвідає єврокомісарка з питань внутрішніх справ і міграції Ілви Йоганссон для обговорення з українською владою питання подальшого юридичного статусу українців за кордоном, адже чинний механізм тимчасового захисту в ЄС буде діяти до березня 2025 року.

«Тому обмежень і примусового повернення громадян України будь-якої статі чи віку в країну, яка воює, не буде. Але у питаннях війни немає приємних рішень і давайте не забувати, що війна триває і ми маємо її виграти», — наголосила Стефанішина.

Нагадаємо, з 23 квітня МЗС України обмежило надання консульських послуг чоловікам віком 18-60 років за кордоном, включно з оформленням заявок на отримання закордонних паспортів та їхню видачу. Як пояснили в міністерстві, це пов’язано з ухваленням Верховною Радою закону про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня 2024 року. Таке рішення МЗС назвало тимчасовим кроком, «обумовленим необхідністю вирішення питань щодо військового обліку громадян мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном».

Відновити надання послуг обіцяють після набуття чинності законом, але з урахуванням його вимог.

Крім того, 24 квітня уряд заборонив видавати паспорти військовозобов’язаним українцям за кордоном.

Водночас чоловіків, у яких закінчиться термін дії паспортів, з країн Європи не висилатимуть, адже для них існують інші документи, які діють під час тимчасового захисту в ЄС. Однак Польща і Литва готові допомогти Україні повернути чоловіків, однак конкретних рішень, крім самої готовності, немає.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності