• Головна
  • Культура
  • День прикордонника України: Історія, традиції та значення свята

День прикордонника України: Історія, традиції та значення свята

День прикордонника України

Історія свята і привітання керівників держави

День прикордонника України — це професійне свято, яке відзначається щорічно 30 квітня. Цей день є символом вшанування мужності, відданості та професіоналізму тих, хто стоїть на варті кордонів України. Це свято заснували для підкреслення важливості прикордонної служби в історії та сучасності країни. Проте не завжди цей день відзначали саме у квітні. Дату святкування за часів незалежності переносили тричі.

Історія Дня прикордонника

У 1992 році Указом Президента України День прикордонника почали відзначати 4 листопада. Саме у цей день в 1991 році Верховна рада України прийняла закон “Про Прикордонні війська України”. Разом з тим, самі прикордонники розділилися у сприйнятті свого професійного свята — ті що служили в радянських прикордонних військах продовжували святкувати його 28 травня, а офіційні заходи проводилися 4 листопада. У 2003 році прикордонні війська реорганізували в Державну прикордонну службу. Тодішній президент України Леонід Кучма своїм указом переніс свято на радянську дату — 28 травня.

У 2018 році затвердили нову дату Дня прикордонника — 18 квітня. День присвячений подіям кінця квітня 1918 року, коли донецька група Армії УНР під командуванням полковника Володимира Сікевича, звільнивши велику частину Донбасу, вийшла на міжнародно визнаний кордон Української Народної Республіки з Російською Радянською Федеративною Соціалістичною Республікою і Всевеликим Військом Донським.

Хто і як привітав прикордонників

З Днем прикордонника привітав Президент України Володимир Зеленський. “Наші воїни-прикордонники не лише захищають державний кордон, але й разом з усіма Силами оборони та безпеки України боронять нашу державу і людей на різних напрямках фронту. Віримо, що буде такий час, коли українські прикордонники працюватимуть спокійно на всіх ділянках нашого суверенного державного кордону. Робимо все, щоб цей час наблизити. Дякуємо кожному й кожній, усьому складу Державної прикордонної служби за захист, самовідданість, за гідну службу! З професійним днем – Днем прикордонника України!” — йдеться у привітанні Зеленського.

Про прикордонників написав і Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський: “Українські прикордонники повинні знову повернуться на сучасні міжнародно визнані кордони України.Нині військовослужбовці Державної прикордонної служби України пліч-о-пліч з військовослужбовцями Сил оборони і безпеки України безпосередньо на передовій знищують російських окупантів. Дякую всьому особовому складу Державної прикордонної служби України за вірність присязі, мужність, відвагу, самопожертву у боротьбі за Незалежність України! ”.

Також своїх побратимів привітав керівник ДПСУ Сергій Дейнеко. “Це про героїзм, самовіддачу, мужність, стійкість, відповідальність усього великого колективу Державної прикордонної служби. Прикордонна родина налічує тисячі чоловіків та жінок. Усі вони без вагань стали на захист країни, аби обороняти її від російської навали й водночас продовжують забезпечувати безпеку нашого державного кордону. Щиро вдячний побратимам і посестрам. Ваш внесок у боротьбу за свободу Українського народу — безцінний! Усі Ви — потужна складова Сил оборони і безпеки України. Вони першими зустрічали ворога на кордоні, хоробро обороняючи Україну” — зазначив Сергій Дейнеко.

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко теж побажав прикордонникам повернутись на східні рубежі держави: “Сьогодні — День прикордонника України. Професійне свято тих, хто віддано захищає та обороняє наш державний кордон. І дотепер прикордонні загони та сформовані бойові бригади продовжують бити ворога, демонструючи неабияку міць та витримку. Це непростий, але достойний шлях, який веде нас до мети — виходу на кордони 1991 року. До безпечної та мирної України”. До слова, ДПСУ підпорядковується саме Міністерству внутрішніх справ.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності