• Головна
  • Світ
  • Росія озвучила нову мету нападу на Україну: аналітика політичних подій у світі та їх вплив на Україну

Росія озвучила нову мету нападу на Україну: аналітика політичних подій у світі та їх вплив на Україну

Росія озвучила нову мету нападу на Україну: аналітика політичних подій у світі та їх вплив на Україну

Росія заявила, що ціллю проведення “спеціальної військової операції” тепер є боротьба за волю Африки. Про попередні “цілі” - зокрема, “війну за Донбас” вже не йдеться.

LVIV.MEDIA аналізує політичні події у світі, які трапилися минулої доби, та той вплив, які вони мають на Україну.

Нова “мета СВО” та сподівання на допомогу Туреччини та Китаю, проросійський переворот у Нігері та показовий парад морського флоту Росії.

В Росії озвучили нову “мету СВО”

Марія Захарова, директорка Департаменту інформації та преси МЗС РФ, розповіла африканським гостям, які прибули на саміт Росія-Африка, що “Росія бореться в Україні за волю Африки”. Ось так непомітно “війна за Донбас” та “рускій мір” перетворилася на битву за свободу Африки. Тепер у Росії новий курс і нова ціль “СВО”. Звичайно цьому дійству є пояснення, тим паче, що події в Африці та в Україні міцно пов’язані між собою чорноморською артерією і Кримом. Сьогодні чимало московських пабліків розповідають про начебто перемоги Росії у відносинах з “Глобальним Півднем” на полях саміту Росія-Африка. Однак те, що Кремль заговорив про нові цілі своєї війни, свідчить: Москва зрозуміла, що виходом із зернової угоди сама загнала себе у чергову пастку.

Кремль розраховує на допомогу Туреччини та Китаю

Аналізуючи зовнішні інформаційні посили ворога, ми побачили, як сильно прагне Росія ідеологічної боротьби із Заходом, що дозволить їй повернути суб’єктність, в тому числі шляхом створення нового зернового коридору. Майже в кожному своєму посилі, під різним кутом Кремль згадує Туреччину та інколи Китай, ймовірно розраховуючи на їх допомогу. Але річ у тім, що Туреччина не поспішає “приходити на допомогу” – бо спільно з Заходом розв'язує власні питання на Близькому Сході, як і Китай, який теж сконцентрував свою увагу на цей регіон.

Транспортування зерна через Дунай

Тим часом Україна вже робить перші спроби збільшити обсяги транспортування зерна через Дунай. Румунія дозволила використання портів на Дунаї та свого морського порту Констанца, а Словаччина та Хорватія – транзит та порти на Адріатиці. Натомість Литва пропонує використати наземні коридори до своїх портів на Балтиці. Наявність альтернативних рішень – це додатковий важіль тиску на Москву, який з наближенням серпня і нового врожаю лише зростатиме.

Переговори з США щодо гарантій безпеки

Україна від сьогодні розпочинає прямі переговори зі США щодо гарантій безпеки, які будуть діяти до набуття Україною членства в НАТО. На додачу до цього Київ підтвердив свою зустріч у Саудівській Аравії щодо врегулювання російської агресії, куди не запросили Росію і Китай. Але запросили Індію, Бразилію, ПАР, та інші країни “Глобального Півдня” – 30 країн. Отже, поки московські пабліки “хваляться” вигаданою перемогою у своїх відносинах з “Глобальним Півднем”, Захід на практиці збирає ці країни на Близькому Сході, щоб переконати їх підписатися під загальними принципами врегулювання війни (тобто під планом Президента України), які передбачають капітуляцію Росії, включно із звільненням Криму. І це пояснює, чому нова кремлівська “ціль СВО” – це Африка.

Повернення Криму до Різдва

Великобританія почала готувати спецназ Збройних Сил України для повернення Криму до Різдва. Про це пише видання Daily Express. Операція включатиме удари з повітря, суші та моря. Кульмінацією цих зусиль має стати проукраїнський саміт наприкінці цього року у Вашингтоні із підписанням українських принципів перемоги. Дата проведення цього саміту постійно переноситься, оскільки без участі країн “Глобального Півдня” він неможливий. Завдання досить не тривіальне, проте вже є певні успіхи в контексті визначальної ролі в цьому процесі саме Саудівської Аравії, яка перед цим визнала релігійну домінацію Туреччини (Ісламський світ) у своєму регіоні, в результаті чого для протиставлення Ірану було долучено Африканський союз і, як наслідок, країни Перської затоки (Арабський світ).

Деякі іноземні видання пишуть, що саудівці навряд чи будуть задоволені обіцянкою Ізраїлю не анексувати Західний берег річки Йордан. Тим часом США передбачає укладання оборонної угоди з Ер-Ріядом. Отже, для проведення доленосного проукраїнського саміту перемоги залишилось вмовити тільки Латинську Америку, і, звичайно, виграти битву за Африку.

Переворот у Нігері - проросійський

Переворот у Нігері відбувся в інтересах Росії як цільовий удар по Франції та ЄС, оскільки Нігер - це частина французької колоніальної системи, яку Париж використовує для утримання європейської атомної галузі (видобуток урану). Влада Нігера наразі запобігла штурму посольства Франції. Для переговорів з путіністами прибув Президент Чаду Махмат Дебі, який тісно співпрацює з Францією, США та Ізраїлем, а з “вагнерівцями” має особисті порахунки. Група Вагнера стоїть за вбивством його батька, президента Ідріса Дебі у 2021 році. Відомо, що Махмат Дебі висунув путіністам ультиматум: відновлення влади президента Базуму протягом тижня, або військова операція. А поки що всі сусіди припиняють економічні відносини та закривають кордони з Нігером. Своєю чергою Франція заявила про готовність захистити у Нігері своїх земляків. Вже цілком зрозуміло: якщо місія Президента Чаду провалиться, саме з цієї країни розпочнеться французько-африканська операція проти путіністів, адже Париж серйозно налаштований не допустити перетворення Нігеру на зону інтересів Росії за прикладом Буркіна-Фасо та Малі.

Парад кораблів морфлоту Росії

Путін у Петербурзі розіграв масштабну сцену з парадом кораблів свого морського флоту. Іноземну пресу, окрім африканської, на парад не допустили. Путін всіляко намагався переконати Африку, що флот Росії є непорушним. Однак із цією тезою міг би посперечатися екіпаж крейсера “Москва” та інші кораблі Росії, які вважають за краще не запливати в радіус ураження української зброї. Проте Путіну таки не вдалося переконати світ у своїй стійкості, адже у недільний прайм-тайм російські ЗМІ раптом заявили, що на другому році СВО Росії проти України, із миротворчими ініціативами виступили Бразилія, Африка, Євросоюз і навіть Папа Римський, натомість влада країн СНД досі мовчить. Пізніше виявилось, що в Кремлі до останнього чекали привітань з днем флоту з боку лідерів країн СНД, натомість отримали привітання з боку українських хакерів з вірусним поширенням відеоепізоду підбиття крейсера “Москва”.

Висновки

  1. Сьогодні в Африці зійшлися інтереси всіх держав, які керують світовою політикою, тому проксі війна Китаю-Росії, Франції (ЄС) та США тут неминуча. Адже Нігер вкрай потрібно повернути під західний контроль, інакше Франція як одна з ключових держав ЄС втрачає важіль керованості енергетикою. І цей важіль не просто губиться, він передається до рук Росії. Сама Росія вже заявила, що відтепер ціль її війни в Україні – це Африка.
  2. На додачу до цього Китай і Росія будуть використовувати війну в Африці, щоб не допустити єдності країн “Глобального Півдня” навколо української повістки перемоги, особливо зараз, коли ситуація на Близькому Сході цьому сприяє, а самі переговори перебувають на фінальній стадії.
  3. Водночас, як не парадоксально, але на фінальність стадії вказує і сам факт акценту на Африці, оскільки це говорить про те, що Україна поступово підходить до розв'язання питання звільнення Криму.

Нагадаємо, російські загарбники погрожують судам, які, на їх думку, можуть прямувати до портів України. Це відбувається попри те, що навігація до портів України повністю відсутня. Додамо, після виходу Росії із «зернової угоди», армія окупантів активізувала бойову підготовку надводних сил та морської авіації Чорноморського флоту.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності