ІТ Кластер передав ПвК «Захід» п’ять автомобілів для повітряної оборони Львівщини

ІТ Кластер передав ПвК «Захід» п’ять автомобілів для повітряної оборони Львівщини

Машини обладнають автоматизованими турелями, які допоможуть захищати критичну інфраструктуру від атак ворожих БПЛА

У вівторок, 28 листопада, Львівський ІТ Кластер передав Повітряному командуванню «Захід» п’ять автомобілів в рамках проєкту «Мисливці за шахедами». Ці авто обладнали технікою, необхідною для знищення ворожих безпілотників, але туди ще додадуть автоматизовані турелі. Це лише перший етап проєкту, загалом айтівці планують передати десять авто у повній комплектації для збивання «шахедів».

«Ці машини перебуватимуть саме у Львівській області та прикриватимуть критичну інфраструктуру. Вони підсилять нашу протиповітряну оборону і стануть одним з основних її елементів. Ми прагнемо до того, щоб саме українські компанії, в тому числі IT-компанії, ставали постачальниками сучасного озброєння», — розповів начальник ОВА Максим Козицький.

Також він додав, що на сьогодні соціально відповідальний бізнес допоміг укомплектували 45 мобільних вогневих груп для ПвК «Захід». ЛОВА обладнала ще 13 груп. Всі вони слугуватимуть новому підрозділу, створеному для захисту повітряного простору Львівської області.

Загалом ІТ Кластер планує передати на захист області десять автомобілів, але вони не є основною частиною проєкту. Родзинкою «Мисливців за шахедами» мають стати автоматизовані турелі, якими протягом наступних кількох місяців планують поступово обладнати машини. Ці турелі зможуть автоматично виявляти безпілотні дрони, захоплювати та знищувати їх, що допоможе підвищити точність та ефективність протиповітряної оборони Львівщини.

«Наразі ці машини обладнані прожекторами, тепловізорами, лазерами та приладами нічного бачення для того, щоб вони вже могли допомагати в боротьбі з «шахедами». Я сподіваюся, що вже до кінця цього року ми зможемо передати наступну партію автомобілів, але вже з встановленими автоматизованими турелями», — зазначив СЕО Львівського ІТ Кластера Степан Веселовський.

Проєкт «Мисливці за шахедами» є частиною ініціативи Львівської ОВА, яка передбачає створення 56 спеціальних мобільних бригад для захисту критичної інфраструктури регіону від атак ворожих БПЛА. Його реалізацію підтримали понад 60 львівських IT-компаній. Загалом на цей проєкт IT Кластер планує витратити 30 млн грн. Найбільша частка цієї суми піде на оснащення автомобілів автоматизованими турелями.

«Ми продовжуємо роботу, яку почали ще два місяці тому. Перші автомобілі вже працюють та вже відбивали ворожі повітряні атаки. Ці автомобілі — це наступний крок до більш ефективного захисту від «шахедів», — розповів представник ПвК «Захід» Денис Левкович.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності