Жителя Львівщини засудили на три роки в’язниці за відмову їхати на війну

Фото ілюстративне

Чоловік заявив, що не хоче їхати на війну, бо «не готовий вбивати» і «проти війни»

Сихівський райсуд Львова засудив до трьох років в’язниці уродженця Нового Роздолу Львівської області, який отримав повістку, але відмовився їхати на фронт. Чоловік заявив, що виступає «проти війни» і «не готовий вбивати». Водночас чоловік виявився фізично здоровим і придатним до військової служби.

Як сказано у вироку суду, оприлюдненому 18 березня, 25 вересня 2023 року уродженець Нового Роздолу Ігор М пройшов ВЛК, яка визнала його придатним до військової служби. Але того ж дня він відмовився отримувати бойову повістку про призов на військову службу під час мобілізації на особливий період. На відправку до військової частини чоловік також не прийшов.

Суд допитав чоловіка і той пояснив, що ухилився від призову на військову службу під час мобілізації з особистих міркувань, оскільки не готовий вбивати людей. Вказав, що він фізично здоровий, однак проти війни. Чоловік також визнав, що готовий за свої дії нести кримінальну відповідальність та визнав інкриміновані йому звинувачення.

Зрештою суд визнав його в ухиленні від мобілізації та призначив мінімальний термін ув’язнення, передбачений цією статтею, тобто три роки. Суд пояснив ухвалення такого вироку тим, що Враховуючи конституційний обов`язок громадян України, те, що «ухилення від захисту Батьківщини в період воєнного стану під час військової агресії ворога свідчить про підвищену суспільну небезпечність вчиненого кримінального правопорушення, створює загрозу для безпеки держави у сфері оборони, може призвести до підриву військової дисципліни, розлагодженості дій, спрямованих на захист суверенітету держави, що в умовах воєнного стану є неприпустимим, тому наслідки ухилення від військової служби в цих умовах через покарання повинні досягати такої мети, яка зможе запобігти вчиненню нових кримінальних правопорушень як засудженим, так і іншими особами».

Зазначимо, що чоловік ще може подати апеляцію. На це у нього є 30 днів з моменту проголошення вироку. Також упродовж цих 30 днів він перебуватиме на волі.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності