Львівська ініціатива HeMo оцифрувала колекції п’яти музеїв України

Завершився проєкт з оцифрування музейних колекцій

Проєкт реалізували за кошти Європейського союзу

У Львові завершили пілотний проєкт з оцифрування музейних фондів. Його партнерами стали п’ять музеїв України. 26 квітня про підсумки проєкту “Кризова інвентаризація та стрибок до цифровізації музейного обліку” розповіли у львівському Jam Factory Art Center.

Проєкт реалізувала громадська ініціатива HeMo: Ukrainian Heritage Monitoring Lab, яка допомагає музеям України оцифровувати колекції і робити їх доступними для всього світу. Фінансував проєкт Європейський союз.

Які фонди вдалося оцифрувати

У межах проєкту перевели в “цифру” частину фондів п’яти музейних установ України: Державного природознавчого музею НАН України, заповідника “Тустань”, Харківського літературного музею, Одеського національного художнього музею та Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків. За словами координаторки проєкту, завідувачки відділу прикладної музеології Державного природничого музею Наталії Дзюбенко, всього в усіх музеях оцифрували понад 4 тисяч експонатів. Зокрема у Тустані — 2442, у Природничому музеї НАН — 555, у музеї Ханенків — 393.

  • У державному природознавчому музеї оцифрували історичну колекцію опудал птахів; старі інвентарні книги;
  • у заповіднику «Тустань» оцифрували фонди “Археологія” та “Етнографія”;
  • у Харківському літературному музеї оцифрували книги, конволюти, рукописи, фото, газети та афіші;
  • у музеї Ханенків оцифрували фонди “Живопис”, “Графіка” та “Скульптура”;
  • в Одеському художньому музеї оцифрували фонди “Живопис” та”Графіка”.

З часом відскановані матеріали з’являться у відкритому доступі на власних платформах музеїв. “Цифровізація — складний та багатогранний процес, що потребує стратегії. Кожен етап — це чітке планування та злагоджена команда проєкту. Саме зображення — не оцифрований предмет, це все електронне сміття. Наше завдання — прив’язати до цього зображення унікальну інформацію про кожен музейний об’єкт”, — заявила Наталія Дзюбенко.

За словами керівника проєкту, засновника HeMo, голови ГО “Тустань” Василя Рожка, діджиталізація колекцій українських музеїв особливо важлива у час повномасштабної війни, яку Росія розв’язала проти України. “Ця війна Росії — проти нашої ідентичності, історії, надбання, війна за спадщину. Тому наша велика ціль — це нова роль і розуміння спадщини у суспільстві і, як наслідок — дбайливе управління нею. У нас є можливість зберегти і відкрити загрожений всесвіт нашої матеріальної культури для наших дітей і всього світу”, — зазначив Василь Рожко.

Окрім оцифрування музейних фондів ініціатива HeMo надає музеям інструменти для збереження і управління даними та вчить ними користуватись, а також надає техпідтримку під час усього процесу оцифрування.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності