На Львівщині оцифрують одну з найдавніших дерев’яних церков у селі Стара Скварява

На Львівщині оцифрують одну з найдавніших дерев’яних церков у селі Стара Скварява

Вже розпочали створення 3D-моделі храму Святого Архистратига Михаїла

На Львівщині оцифровують одну з найдавніших дерев'яних церков в Україні.

Про це пишуть на сторінці Міністерства культури та інформаційної політики України.

Львівський музей історії релігії за підтримки Українського культурного фонду розпочав створення 3D-моделі храму Святого Архистратига Михаїла, який розташований в селі Стара Скварява.

Окрім цього, триває оцифрування Староскварявського іконостасу XVI-XVIII ст.

Також в межах проєкту відбудеться літня школа іконопису, в якій місцеві школярі, а також молодь і діти зі статусом внутрішньопереміщених осіб створять ікони за мотивами музейного іконостаса.

Довідково:

Будівля храму арх. Михаїла XVI ст. на Жовківщині побудована за зразком Галицької будівельної школи. Храм є тризрубний і одноверхий, баня є лише над центральною квадратною навою. По обидва боки від нави зі сходу і заходу, примикають вівтарна частина та бабинець. У квадратній наві з півночі розміщене одне вікно, а з півдня їх є два. По периметру церкву оточує широке ґонтове піддашшя. Покрівля храму на сьогодні вся зроблена з ґонту. Стіни храму над піддашшям кожуховані теж ґонтом. 

Головна коштовність храму — це розкішний іконостас XVI-XVII ст. Яскравий зразок українського сакрального малярства, де повністю збережена більшість ікон. Образи молільного ряду є роботами майстрів Перемиської школи іконопису, намісний ряд належить пензлю відомого маляра Івана Рутковича зі Жовкви. Саме іконостас і низ будівлі є автентично збережений до наших днів, верхня частина зазнала змін.

Зараз у церкві діє музей “Староскварявський іконостас XVI-XVII ст”. Храм пройшов ґрунтовну реставрацію 2008-2014 років. Сам іконостас майже 20 років перебував у Львові теж на реставрації та дослідженні. А у 2015 році повернувся в рідні стіни, і створює цілісну гармонію даної сакральної пам’ятки.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності