На Львівщині оцифровують синагогу, дах якої нещодавно обвалився

На Львівщині оцифровують синагогу, дах якої нещодавно обвалився

У радянські часи там зробили склад промкомбінату, будівля частково руйнувалась, у 1988 році впала західна стіна. У 90-х будівлю реставрували й хотіли облаштувати там картинну галерею.

У Бродах оцифровують синагогу, дах будівлі якої частково обвалився 18 червня.

Про це пише Суспільне

Наразі архітектор Юрій Вербовецький вирішує, які першочергові протиаварійні заходи потрібно здійснити. Щоб отримати дані про склепіння, відбувається оцифрування.

Синагога була збудована у XVIII столітті, будівля є пам’яткою архітектури національного значення.

Процесом оцифрування керує оператор Федір Ільків. Чоловік каже, що прилад, повертаючись, збирає хмару точок з різних ракурсів і це дає можливість відтворити цифрове зображення будівлі в 3D.

«Її завантажують у свої програми архітектори та вони мають контур стіни, по ньому вони вже викреслюють. Вони отримують те, що є на цей час і від того вони вже відштовхуються і роблять проєкт на реставрацію», — каже оператор лазерного сканера Федір Ільків.

Синагогу побудували у 1742 році. За словами директора Бродівського історико-краєзнавчого музею Василя Стрільчука, який проводить там екскурсії, синагогу перебудовували, також там була пожежа.

«Синагога з початку була більшою, вона мала перебудови, галереї з цієї північної та південної та сторони, вхід був трошки більший. Вона викликала зацікавленість в багатьох мандрівників, тому що Броди, як прикордонний населений пункт між Австрією і Росією, приймав багатьох і є багато описів цієї синагоги», — каже Василь Стрільчук.

Василь Стрільчук розповідає, що у радянські часи там зробили склад промкомбінату, будівля частково руйнувалась, у 1988 році впала західна стіна. У 90-х будівлю реставрували й хотіли облаштувати там картинну галерею.

«Ті всі конструкції мали зв’язати, було зведене риштування, десь у 1991 році почалася така активна фаза реставрації, але 1991 рік — розпад союзу, незалежна Україна, зміна грошей, карбованці, гіперінфляція і ці роботи призупинили та почало руйнуватись. В середині 90-х стався ще більший обвал даху, так вона руйнувалася», — говорить директор Бродівського історико-краєзнавчого музею Василь Стрільчук.

За словами директорки обласного департаменту архітектури Олени Василько, на місці вже був архітектор Юрій Вербовецький, він оцінює стан будівлі та, враховуючи результати сканування, має вирішити, які протиаварійні роботи потрібно зробити.

«Можливо архітектори вирішать відбудовувати та відреставровувати в тому стані в якому була, або можливо просто закріпити, зробити протиаварійні роботи та законсервувати пам’ятку в тому стані, у якому вона є», — каже директорка обласного департаменту архітектури Олена Василько.

У 2019 році біля руїн синагоги відбувся концерт реквієм в межах фестивалю Моцарт.

Нагадаємо, у неділю, 18 червня обвалився дах та склепіння пам’ятки національного значення —Бродівської синагоги.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності