На Львівщині обвалилася старовинна синагога

На Львівщині обвалилася старовинна синагога

Будівля є історичною пам’яткою XVIII століття

У неділю, 18 червня обвалився дах та склепіння пам’ятки національного значення —Бродівської синагоги.

Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив житель міста Віталій Пристава.

«Причиною, звісно, є відсутність уваги до історичної пам’ятки XVIII ст, аварійний стан стін та каркасу, який утримував дах. Плюс сьогодні сили дощу доклалися до руйнування. Шкода, що на очах втрачаємо історичні пам’ятки», — написав пан Віталій.

Також автор допису виклав світлини, зроблені одразу після обвалу, а також світлину, зроблену напередодні.

А от так виглядала старовинна будівля після руйнації 18 червня.

Як зазначила у коментарі виданню ZAXID.NET керівниця відділу містобудування, архітектури і охорони культурної спадщини Бродівської міськради Тетяна Нікіфоряк, міськрада неодноразово просила відповідальні органи влади звернути увагу на стан Бродівської синагоги.

«Це вже не перший обвал конструкцій у Бродівський синагозі. У 2021 році також був. Оскільки це національна пам’ятка і на нашому балансі не є, ми неодноразово зверталися до обласної влади про виділення коштів на реставрацію синагоги в межах державних програм, але кошти нам не виділяли. Зараз зробили фотофіксацію і знову звертаємось з листом, будемо чекати на реакцію», – прокоментувала Тетяна Нікіфоряк.

За її словами, також на обвал склепіння Бродівської синагоги відреагувала місцева прокуратура, яка також звертатиметься до відповідальних за пам’ятку органів. Окрім того, чиновниця звертає увагу, що поблизу старовинної будівлі є дитячий майданчик. Добре, що у момент обвалу там нікого не було.

Довідково. Велика Бродівська синагога — кам'яна будівля, зведена у XVIII столітті. Синагога має статус пам'ятки архітектури національного значення під охоронним № 403. 

Перших руйнацій вона зазнала у травні 1859 року, коли сталася велика пожежа, яка знищила більшу частину Бродів. В роки Другої світової війни були втрачені північна та південна прибудови. А вже в наш час, занедбана і закинута, під впливом природних явищ обвалилась західна стіна.

У середині 1960-х років провели ремонт споруди та у приміщенні синагоги облаштували склад. Однак через постійне протікання даху будівлею перестали користуватися, і вона стала пусткою, що згодом призвело до швидкої руйнації. У 1991 році місцева влада спробувала відреставрувати будівлю під картинну галерею, однак через брак коштів роботи припинили.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності