Львів’янка за 1,5 млн гривень купила столітній палац на Хмельниччині

Львів’янка за 1,5 млн гривень купила столітній палац на Хмельниччині

За нього на аукціоні заплатили у 126 разів більше від запропонованої вартості.

Столітній палац у Деражні на Хмельниччині придбали на аукціоні, аби відреставрувати і зробити доступним для відвідувачів.

Про це повідомляє “Спадщина.UA”.

Засновниця “Спадщина.UA” Ганна Гаврилів нещодавно перемогла на аукціоні від Фонду держмайна.

Конкурс проводили в рамках програми малої приватизації на платформі Prozorro. В торгах змагалися ще 13 учасників.

Однак переможцем стала Анна Гаврилів, запропонувавши 1,5 млн гривень, що у 126 разів більше від запропонованої вартості.

Палац у Деражнях має статус нововиявленої памʼятки архітектури місцевого значення з назвою “Будинок приватного адвоката Периторіна”. Двоповерхову будівлю, загальною площею в понад 700 кв.м, звели 1910 року у стилі модерн.

Спочатку будинок був приватною резиденцією, за радянської влади став палацом піонерів, а вже за Незалежної України перейшов до рук Міністерства юстиції. Проте останніми роками будівля лише занепадала.

Після придбання фахівці “Спадщина.UA” почали досліжувати палац в архітектурному, історичному та туристичному аспектах регіону. За кілька місяців дослідники зробили декілька приголомшливих відкриттів: під радянським шифером ховалася давня фальцева крівля, а на горищі – фрагменти розкішних карнизів кахлевих печей.

Приблизно за місяць команда ініціативи планує запросити відвідувачів до відреставрованої архітектурної памʼятки.

Нагадаємо, на Львівщині шукають господарів для відреставрованої лимонно-гірчичної хатинки. Попри ремонт, майстри намагались зберегти автентичність споруди: всередині залишили піч і дощату підлогу. На території біля дому розташовані дві великі стодоли для закрутів та дров, а також яблуневий сад.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності