• Головна
  • Україна
  • Соціологи дізналися про найбільші страхи чоловіків призовного віку перед мобілізацією

Соціологи дізналися про найбільші страхи чоловіків призовного віку перед мобілізацією

Військові та цивільні біля ВЛК у Львові, фото «Суспільного»

48% чоловіків призовного віку заявили, що не готові мобілізуватися

Майже половина чоловіків призовного віку (48,1%) не готові мобілізуватися. Натомість 35% чоловіків готові долучитися до Збройних сил України, свідчать результати опитування дослідницької агенції Info Sapiens, проведене на замовлення порталу Texty.org.ua.

Основний мотив тих, хто готовий мобілізуватися, передбачуваний і зрозумілий — бажання захищати країну. Також значною мотивацією є помста ворогу. Ще третина чоловіків заявили, що їх втомило повсякденне життя і, вочевидь, вони не проти змінити його на армійське. Які саме аспекти «буденного життя» втомили таких чоловіків — соціологи не мали змоги уточнити.

Половина опитаних висловили готовність служити, якщо надійде повістка. У якій формі вона має надійти — від патруля ТЦК на вулиці чи на пошту, також не уточнювали.

А ось доходи не відіграють важливої ролі. Коли йдеться про ризикування своїм життям, у силу вступають вищі мотиваційні речі, ніж гроші, стверджують ініціатори дослідження.

Серед основних причин, що демотивують українських чоловіків йти у ЗСУ, опитані називали недостатнє матеріальне забезпечення (65,6%), можливість отримати інвалідність або померти (64,1%), невизначеність строків служби (63,8%) та ймовірність потрапити до поганого командира (59,6%).

Водночас ймовірність потрапити до «поганого» командира опитаних лякає більше, ніж полон — 59,6% проти 50,8%. Однак страх неналежного навчання навіть більший, ніж страх потрапити до «поганого» командира, зазначили ініціатори дослідження.

Опитування провела дослідницька агенція Info Sapiens. Для дослідження була сформована вибірка, пропорційна чоловічому населенню віком 18–55 років у населених пунктах зі щонайменше 50 тис. мешканців. Вибірка пропорційна за регіоном і розміром населеного пункту довоєнного рівня згідно з даними Державної служби статистики станом на 1 січня 2022 року. У межах опитування було застосовано метод CAWI (панельне онлайн-опитування). Загальна кількість опитаних — 400 осіб.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності