• Головна
  • Лайфстайл
  • Запах людини перетворює її на магніт для комарів: результати дослідження

Запах людини перетворює її на магніт для комарів: результати дослідження

Запах людини перетворює її на магніт для комарів: результати дослідження

Запах тіла, очевидно, був більш привабливою приманкою, ніж CO2 — відомий збудник для комарів

Запах з-під пахв може перетворити деяких людей на магніт для комарів. Це є причиною того, що деяких людей так мучать надокучливі москіти, а інші, за словами вчених, обходяться без будь-яких проблем.

Зазначається, що надокучливих комах приваблює запах тіла, також відомий як BO, а комарі можуть знайти його на відстані 10,5 м, пише The New York Post.

Нові висновки ґрунтуються на дослідженні африканського малярійного комара Anopheles gambiae, якого випустили на відкритій випробувальній арені розміром з каток у Замбії.

«Це найбільша система для оцінки нюхових переваг для будь-якого комара у світі. І це дуже насичене сенсорне середовище для комарів», - сказав провідний автор дослідження, нейробіолог, доктор Дієго Хіральдо.

Команда з Університету Джона Хопкінса в Балтиморі, штат Меріленд, щоночі випускала 200 голодних комарів й використовувала інфрачервоні відеокамери, щоб спостерігати, як часто вони сідають на рівномірно розташовані майданчики, нагріті до 35ºC, імітуючи людську шкіру.

Так, дослідники помітили, що запах тіла, очевидно, був більш привабливою приманкою, ніж CO2 — відомий збудник для комарів. Але подальші тести показали, що рій із 200 особин також був вибагливим.

Зокрема, аромати шести добровольців, які спали в одномісних наметах навколо, подавалися на прокладки протягом шести ночей поспіль. Це дозволило дослідникам зафіксувати уподобання комарів й зібрати нічні зразки повітря з наметів, щоб порівняти повітряні компоненти запаху тіла.

«Ці комарі зазвичай полюють на людей у години до та після півночі. Вони стежать за запахами та конвективними потоками, що виходять від людей, й зазвичай вони потрапляють у будинки та кусають приблизно між 22:00 і 2-ю годиною ночі», - сказав старший автор дослідження, доктор Конор МакМеніман.

Дослідження показало, що ніч за ніччю одні люди були більш привабливими для комарів, ніж інші.

«Ми хотіли оцінити нюхові переваги комарів у період піку активності, коли вони гуляють і активні, а також оцінити запах від сплячих людей у ​​той самий проміжок часу», - зазначив доктор МакМеніман.

Дослідження також виявило 40 хімічних речовин, які випромінювали всі люди — хоча й з різною швидкістю.

«Ми ще точно не знаємо, який аспект шкірних виділень, мікробних метаболітів або викидів із дихання є насправді керуючи цим, але ми сподіваємося, що зможемо це зрозуміти в найближчі роки», - сказала провідна співавторка дослідження, доктор Стефані Ранкін-Тернер.

Згідно з дослідженням, люди, які були більш привабливими для комарів, виділили більше карбонових кислот, що виробляються шкірними мікробами. Водночас навпаки, людина, яка була найменш привабливою для комарів, виділила менше кислоти, але потроїла кількість евкаліптолу, рослинної сполуки. Вона міститься в оліях, травах і спеціях, і підвищений рівень може бути пов’язаний з дієтою.

Натомість дослідники були здивовані тим, наскільки ефективно комарі могли знаходити та вибирати між потенційну «жертву».

«Коли ви бачите, що щось переміщується з крихітної лабораторної кімнати, де присутні запахи, і комарі все ще знаходять їх на цьому великому відкритому просторі в полі в Замбії, це справді показує, наскільки сильно ці комарі шукають джерело цих запахів», - зазначила доктор Ранкін-Тернер.

Нагадаємо, кожного року, коли стає тепло, активізуються кліщі, які є збудниками небезпечних захворювань. Від початку 2023 року на Львівщині на хворобу Лайма в області уже захворіли 25 жителів області.

Лайфстайл

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності