Весняний сезон алергій: що потрібно знати

Весняна алергія

Як проявляється алергія на цвітіння та як можна полегшити її симптоми

Весна — це період активного цвітіння як квітів, так і дерев. Тоді, як для більшості це пора прогулянок та красивих фото з квітами, для близько 10-30% населення світу весна приносить з собою нежить та інші симптоми алергії. Про те, що саме викликає алергію навесні та як боротися з її симптомами, читайте далі.

Алергія — це надмірна реакція імунної системи на певні речовини, які зазвичай нешкідливі. Серед таких речовин є пилок, овочі та фрукти, пил, шерсть тощо. Всі вони відомі як алергени, та можуть викликати у людей, які мають до них чутливість, широкий спектр симптомів — від легкого нежитю до серйозних ускладнень.

Види алергій

Алергії класифікуються за типом алергенів, які їх викликають, і впливають на людей різними способами. Типів алергій, як і речовин, які їх викликають, є безліч, проте серед найбільш поширених можна виділити наступні:

  • Алергія на цвітіння: Цей тип алергії відомий як сінна лихоманка, і є одним із найбільш розповсюджених сезонних алергій. Його викликає пилок трав, дерев та бур'янів, який розносить вітер. Сезон цвітіння кожного виду рослин варіюється, але найактивніший період зазвичай припадає на весну та раннє літо.
  • Алергія на пил: Цей вид алергії викликають домашній та книжковий пил, які містять мікроскопічні частинки, включаючи частинки шкіри, волосся, пилку, грибки та випорожнення домашніх кліщів. Ці алергени можуть спричинити цілий ряд реакцій, від легкого дискомфорту до серйозних реакцій.
  • Алергія на шерсть тварин: Часто викликана білками, які містяться в шерсті, слині та лупі домашніх тварин, таких як коти, собаки, гризуни та інші хутрові тварини. Частки цих алергенів можуть осідати на одязі та меблях і залишатися в повітрі протягом тривалого часу.
  • Алергія на їжу: Цей тип алергії виникає, коли імунна система неправильно реагує на певні їстівні продукти. Найчастіші алергії викликають молоко, яйця, горіхи, соя, пшениця та морепродукти. Реакції можуть варіюватися від м'яких до дуже серйозних, включно з анафілаксією.
  • Алергія на ліки: Це одна із найбільш серйозних форм алергічних реакцій, яка може проявлятися у вигляді шкірних висипів, набряків, ускладнень дихання і навіть анафілаксії. Часто алергія виникає на такі лікарські засоби, як пеніцилін і інші антибіотики.

Весняна алергія

У весняний період інтенсивність симптомів алергії значно зростає, особливо через збільшення концентрації алергенів у повітрі, через активне цвітіння рослин. Серед найпоширеніших весняних алергій в Україні виділяють алергії на пилок трав, бур'янів та дерев, зокрема берези, вільхи, ліщини, дуба, ясена, клена, тополі, та осики. Час цвітіння цих рослин залежить від кліматичних умов та може починатися вже у лютому-березні, триваючи до травня-червня, що спричиняє загострення симптомів алергії у людей.

Алергія може викликати широкий спектр симптомів — від легкого нежитю до висипань та астми. Серед типових симптомів алергії є:

  • Назальні — чхання, нежить, закладеність носа, свербіж у носі, водянисті виділення з носа;
  • Очні — свербіж, почервоніння та сльозотеча очей, набряк повік, відчуття "піску" в очах;
  • Респіраторні — кашель, утруднене дихання, сиплість голосу;
  • Шкірні — свербіж, висипання, кропив'янка;
  • Загальні симптоми — втома, дратівливість, слабкість, головний біль.

У деяких випадках алергія може призвести до більш серйозних ускладнень, таких як астма та анафілаксія  .

Лікування весняної алергії

Вилікувати алергію повністю неможливо, але існує кілька ефективних методів контролю та зменшення її симптомів, які можуть значно поліпшити якість життя людини. Ці методи включають фармакологічний підхід, зміни в способі життя, а також специфічні медичні процедури. Полегшити симптоми алергії можна:

  • Уникаючи алергенів: Наскільки це можливо, намагайтеся уникати контакту з алергенами, які викликають у вас реакцію.
  • За допомогою ліків: Існують різні ліки, які можуть допомогти полегшити симптоми алергії. Зокрема йдеться про антигістамінні препарати, назальні кортикостероїди та очні краплі. Щоб дізнатися, який з цих варіантів краще підходить для вас та вашого типу алергії, варто проконсультуватися з лікарем.
  • Імунотерапією: Це довгостроковий метод лікування алергії. Під час нього в організм людини періодично вводять алергени під контролем лікаря, з часом збільшуючи дозу. Це дозволяє знизити чутливість організму до алергену, а отже і зменшити прояви симптомів алергії.

Важливо пам’ятати, що, якщо у вас сильні симптоми алергії, які заважають вашому повсякденному життю, необхідно звернутися до лікаря. Спеціаліст допоможе вам визначити алергени, які викликають реакцію, та розробити план лікування. Так ви зможете легше переживати сезони загострення симптомів.

До слова, хоч і не існує лікування, яке може повністю позбавити від алергії, у близько 20% алергіків з віком зникають сезонні симптоми. Зазвичай це стається у віці близько 50 років та пізніше.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності