На Львівщині втричі зросла захворюваність на COVID

Коронавірус
Фото: pexels

Така тенденція спостерігається протягом останнього тижня

Протягом останнього тижня на Львівщині 188 лабораторно підтверджених випадків захворювання на COVID-19 проти 72 за попередній тиждень.

Про це повідомили у Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

За даними досліджень, на Львівщині циркулюють штами коронавірусу «Омікрон», які були торік.Нові штами Covid-19 – «Пірола» і «Ерида», на які зараз масово хворіють жителі США та деяких інших країн світу у Львівській області наразі не виявлені.

««Пірола» – це різновид «Омікрону», який зазнав близько 30 мутацій. Він дуже заразний. Є дані, що новим штамом заражаються і люди, які вже хворіли на коронавірус, бо імунна пам’ять не є тривалою і цей варіант не бачить попереднього імунного захисту», — йдеться у првідомленні.

Медики наголошують, що єдиний спосіб захисту – вакцинація. Рекомендують отримати дві дози базової вакцини і дві бустерні дози.

«Першу бустерну дозу слід отримати через п’ять місяць після вакцинації, і другу – через чотири місяці після першої бустерки. Вакцини є і вони безкоштовні», — наголошують у Центрі.

Зазначається, що різного роду віруси, які викликають ГРВІ (аденовіруси, риновіруси, ентеровірус тощо) вже також дають про себе знати, а з похолоданням активізуються ще більше.До них приєднаються і віруси грипу. Згідно з прогнозом ВООЗ, у епідсезоні 2023-2024 будуть циркулювати такі штами вірусів грипу:

  • вірус грипу A/Victoria/4897/2022(H1N1)pdm09;
  • вірус грипу A/Darwin/9/2021 (H3N2);
  • вірус грипу B/Austria/1359417/2021 (лінія B/Victoria);
  • вірус, грипу B/Phuket/3073/2013(лінія B/Yamagata).

Саме ці штами увійдуть до складу чотиривалентних вакцин проти грипу, які будуть використовувати в цьому епідсезоні.

Вакцина вже починає надходити до аптек Львівщини. Варто подбати про щеплення людям з груп ризику, яким особливо рекомендована вакцинація.

Вакцинуватися медики радять, передусім, людям із групи ризику: людям віком 60 років і старше, дітям від 6 місяців, вагітним, людям із хронічними захворюваннями, людям з професійної групи ризику (лікарі, вчителі, військові, журналісти, продавці тощо).

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності