• Головна
  • Здоров’я
  • Карантин через COVID-19 мав такий же вплив на пам’ять, як і тюремне ув’язнення: дослідження

Карантин через COVID-19 мав такий же вплив на пам’ять, як і тюремне ув’язнення: дослідження

Карантин через COVID-19 мав такий же вплив на пам’ять, як і тюремне ув’язнення: дослідження

Локдаун призвів до того, що люди втратили відчуття часу

Шотландські дослідники виявили, що люди робили помилки, намагаючись пригадати події 2021 року, що збігається з провалами в пам’яті людей, які відсиділи у в’язниці.

Це означає, що локдаун через COVID-19 мав такий же вплив на пам’ять людини, як і тюремне ув’язнення, пише The New York Post.

«Запам’ятовувати, коли відбувалися минулі події, стає все важче з часом. Крім того, діяльність і емоції людей можуть впливати на їх сприйняття плину часу», — сказав співавтор дослідження Араш Сахраї.

Попередні дослідження пов’язували COVID-19 зі зменшенням розмірів мозку, втратою пам’яті та «сліпотою обличчя», але команді Сахраї було цікаво дізнатися, як локдаун вплинув на сприйняття часу.

«Соціальна ізоляція в результаті локдауну через COVID-19 суттєво вплинула на діяльність і емоції людей. Попередні дослідження показали, що пандемія викликала спотворення у сприйнятті людьми часу», — додав професор Абердинського університету.

Дослідження проаналізувало відповіді на опитування 2022 року, в якому 277 учасників попросили зіставити події з роками, коли вони відбулися, починаючи з 2016 по 2022 рік. Зокрема, людей запитували про те, коли відбувалися важливі новинні події, як-от гучне інтерв’ю принца Гаррі та Меган Маркл з Опрою або смерть Джорджа Флойда. Вони також заповнили анкету щодо свого психічного здоров’я.

Хоча віддалені спогади викликали більше помилок, дослідники виявили, що людям бракує здатності пригадувати події 2021 року. Деякі респонденти навіть порівнюють події з трьома-чотирма роками раніше. За словами дослідників, нездатність точно згадати хронологію подій пов’язана з депресією, тривогою та стресовими фізичними та розумовими навантаженнями.

«Як і очікувалося, спогади учасників про події, які відбулися в минулому, були менш точними. Однак їхнє сприйняття часу подій, які відбулися у 2021 році — за рік до опитування — було настільки ж неточним, як і подій, які відбулися трьома-чотирма роками раніше. Іншими словами, багатьом учасникам було важко пригадати час подій, які збігалися з карантинами через COVID-19», — сказав дослідник.

Він та його колеги вважають, що «прив’язка» життєвих подій є важливою для точного запам’ятовування часових шкал, а їх не вистачало після початку карантину через пандемію у 2020 році. Відтак результати дослідження подібні до тих, які проводилися раніше з ув'язненими.

Нагадаємо, Всесвітня організація охорони здоров'я скасувала статус пандемії COVID-19.

Здоров’я

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності