Львівські медики врятували 6-річну дівчинку з агресивною онкопатологією

Фото Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру

Дівчинка потрапила до лікарні у вкрай важкому стані. Однак майже за рік її вдалося вилікувати

Лікарі Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру, який розташований у Львові, впродовж майже року лікували 6-річну дівчинку з Закарпаття: у неї була лімфома Беркітта — агресивний тип лімфоми, який швидко розповсюджується, гірше піддається лікуванню й має невеликий відсоток одужання. Про це у вівторок, 19 березня, повідомила пресслужба центру.

Дівчинка Даніела потрапила до львівських лікарів у травні минулого року у вкрай важкому стані — з масивним новоутвором у животі, з пухлинними ураженнями кісткового мозку, органів грудної клітки, кісток щелепи тощо. Упродовж двох діб лікарі змогли встановити правильний діагноз та негайно розпочати лікування. За словами лікарів, вони мали справу з дуже агресивним типом лімфоми, який швидко розповсюджується, гірше піддається лікуванню, і має невеликий відсоток одужання загалом.

«Упродовж перших двох місяців нам щодня доводилось виборювати життя дитини. Працювали усі підрозділи лікарні, ми постійно обговорювали хід лікування у широкому колі фахівців, застосовували різні підходи, проводили перманентну діагностику та лабораторні дослідження. Дівчинка потребувала постійної допомоги реаніматологів, трансфузіологів, кардіологів, хірургів, інших фахівців. Напевно, немає у лікарні спеціаліста, який би не долучився до порятунку Даніели. З труднощами та ускладненнями, які загрожували життю дівчинки, нам вдалось провести заплановані усі 7 блоків хімієтерапія», — розповіла гематологиня Оксана Воробель.

Як йдеться в повідомленні, після результатів ПЕТ-КТ по завершенню хімієтерапія хвороба відступила. Проте медиків насторожував один з лімфовузлів, який міг загрожувати рецидивом. Після консультацій із закордонними онкогематологами лікарі вирішили видалити його хірургічно.

Подальша біопсія підтвердила правильність рішення — у вузлі знайшли поодинокі тіні атипових клітин. Далі дівчинку підготували до пересадки стовбурових клітин, а згодом провели їй аутологічну трансплантацію кісткового мозку.

Після трансплантації мама і донька провели п'ять тижнів у стерильному боксі, а тепер їх виписують додому.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності