У Львові лікарі вперше самостійно видалили матку за допомогою робота

Львівські хірурги видалили матку за допомогою робота Da Vinci

У 57-річної пацієнтки виявили кісту яєчника та підвищені онкомаркери. Щоб зменшити ризики під час операції лікарі застосували робот Da Vinci

В Лікарні Святого Пантелеймона у Львові хірурги вперше самостійно за допомогою робота Da Vinci видалили матку 57-річній жінці. Пацієнтці діагностували кісту яєчника, у жінки був реальний ризик розвитку онкологічних захворювань у майбутньому, тому вона погодилась на операцію, повідомили у пресслужбі Першого медичного об’єднання Львова у четвер, 14 березня.

Організм жінки був схильний до розвитку онкологічних захворювань

У пресслужбі об’єднання розповіли, що пацієнтка звернулась до гінекологів Лікарні Святого Пантелеймона, бо впродовж місяця відчувала біль внизу живота. Під час обстеження лікарі виявили кисту яєчника та підвищені онкомаркери, які свідчили, що організм жінки схильний до розвитку онкологічних захворювань.

Як зазначають лікарі, раніше жінці вже проводили операції на шийці матки. Сама жінка вже два роки перебувала у менопаузі, яка впливала на гормональний фон організму. “Спеціалісти дослідили структури оболонки її матки. Біопсія підтвердила: ендометрій, тобто слизова оболонка матки — змінена. Тому запропонували радикальне лікування — видалення матки разом із шийкою, яєчниками та фаллопієвими трубами. Не забрати усі репродуктивні органи відразу — означало б наразити пацієнтку на онкопроцес у майбутньому”, — йдеться у повідомленні пресслужби.

Жінку виписали з лікарні на другий день після операції

Щоб повністю одужати і запобігти розвитку раку, жінка погодилась на видалення матки та її придатків. Хірурги лікарні прийняли рішення застосувати на операції робот Da Vinci, що є найменш травматичним методом допомоги. Втручання пройшло успішно і вже на другу добу пацієнтку без жодних скарг виписали з лікарні.

Як зазначають лікарі, видалення матки та супутніх органів вважають найоб’ємнішою операцією в хірургічній гінекології. Тому щоб знизити ризики під час операції, хірурги вирішили вперше самостійно застосувати робота. Раніше спеціалісти лікарні вже проводили операції за допомогою Da Vinci пацієнтам із хірургічними, урологічними, гінекологічними та онкологічними захворюваннями, але під наглядом іноземних хірургів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності